ГЕРБ-СДС поискаха незабавно отстраняване на Стойчо Кацаров

ГЕРБ-СДС поискаха незабавно отстраняване на Стойчо Кацаров

ГЕРБ-СДС поискаха незабавно отстраняване на Стойчо Кацаров

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС поиска незабавното отстраняване на служебния здравен министър Стойчо Кацаров заради несправяне с Covid-кризата.  

Настояваме Румен Радев да поеме политическата отговорност като освободи служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, заяви на брифинг в парламента бившият здравен министър Костадин Ангелов.

Причините, които Ангелов изброи за исканото уволнение на Кацаров са провал на ваксинационната кампания, несправедливата методика за медиците, работещи на първа линия, поради която много лекари не искат да влизат в ковид отделения.

"Има криза с "Ремдесивир". Има криза с кислород", добави още той.

От своя страна Николина Ангелкова заяви, че са против да се ограничават и затварят бизнеси, ако няма компенсации за тях.

Тя коментира, че служебният кабинет не се справя със ситуацията, а служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров не чува исканията на бизнеса, както и че нямат план за действие.

За незабавно изплащане на допълнителните възнаграждения, които лекарите и медицинските специалисти получават за работа с пациенти с коронавирус, да им бъдат незабавно изплатени се обявиха междувременно от ИТН с декларация, изчетена от шефа на здравната комисия и депутат от партията Силви Кирилов.

"В условията на извънредна епидемиологична обстановка и повишаваща се заболеваемост от ковид, лекарите и специалисти по здравни грижи, които се занимават с диагностика и лечение на заболяването, се повява неудовлетвореност и напрежение от неполучаването на допълнителните възнаграждения от 1000 лв. за работа в тази среда. Това заболяване стана катализатор за обективизиране на тежкото дебалансиране на здравната система, липсата на координацията между болнична и доболнична помощ, което доведе до пренатоварване на легловия фонд на лечебните заведения и работата на центровете за Спешна помощ. Същевременно тази епидемиологична обстановка наруши социалния и икономически живот и образователния процес. В нашите съграждани бе насаден страх от заболяването и страх от летателен изход. Обществото осъзна необходимостта от добре подготвени специалисти с натрупан клиничен опит и доказани личностни качества", заяви Кирилов. 

Лекарите не са получили допълнителните си възнаграждения за работа с ковид, като на поставен въпрос шефът на здравната каса проф. Салчев отговори, че каквото е изработено от лечебните заведения е изплатено, включително с цифри. Остава въпросът защо не са изплатени тези средства? Виждаме две възможности - директорите на лечебните заведения не ги изплащат като използват разнопосочни тълкувания на методологията или по други причини. Настояваме за спешно решение на този проблем и незабавно изплащане на възнагражденията, допълни Кирилов.

На въпрос биха ли подкрепили исканата оставка на здравния министър Стойчо Кацаров от страна на ГЕРБ, той заяви: "Живеем в демократична страна и всеки има възможността и правото да иска определени действия. На този етап нашата декларация не е в резултат от действието или бездействието на министъра, а от създалата се обстановка. Има създадени възможности за разнопосочно тълкуване и някои използват тази възможност, за да създават напрежение. Не виждам за какво да подкрепим."

Няма панацея за мерките. Каквито и мерки да въведем, единствено можем да забавим епидемиологичния процес, но не да се преборим с него. Мерките намалят болните, които имат нужда от болнично лечение, категоричен бе той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ