ГЕРБ-СДС предлага пълна отмяна на зеления сертификат, ДБ - с други идеи

ГЕРБ-СДС предлага пълна отмяна на зеления сертификат, ДБ - с други идеи

ГЕРБ-СДС предлага пълна отмяна на зеления сертификат, ДБ - с други идеи

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще внесе проект на предложение в Народното събрание за решение, с което да бъде задължен министъра на здравеопазването да отмени "зеления сертификат". Това обяви Десислава Атанасова, председател на групата, на брифинг в парламента.

Искането идва след взетото по-рано днес решение, че няма да се изисква "зелен сертификат" за допуск на депутатите в сградата на Народното събрание. От ПГ ГЕРБ-СДС възразиха срещу това решение и заявиха, че така се нарушават общоустановените правила в обществото по отношение на противоепидемичните мерки. 

"Стана ясно, че има едни богоизбрани - тези, които гласуваха против еднаквите правила за народните представители и всички останали български граждани", заяви Атанасова.

По думите й или правилата трябва да са за всички граждани, или за никого. Атанасова каза, че се допускат различни изисквания за различни сектори от обществения живот.

"Не е допустимо да има изискване за лекари, учители, ученици, сервитьори, бармани, готвачи и други категории работещи български граждани за представяне на зелен сертификат или тест, за да могат да уважат своето конституционно право на труд, а за народните представители това да не важи", подчерта още депутатът.  

Проекторешение по същата тема, но с обратен знак внесоха и от ПГ на "Демократична България". Според него достъпът до сградите на Народното събрание /НС/ трябва да бъде след представяне на зелен сертификат.

Анонсът за инициативата беше направен по-рано днес от парламентарната група при дебатите в пленарната зала за разрешаване на дистанционна работа на народни представители под карантина заради COVID-19.

Бързите антигенни тестове да са безплатни за депутатите, техните сътрудници, служителите на администрацията на парламента, а разходите за тях да са за сметка на бюджета на НС, предвижда проектът на ДБ. Предлага се и народните представители да имат предимство при тестване, ако има голямо струпване на входа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ