ГЕРБ-СДС призова за оставка на правителството и нови избори

ГЕРБ-СДС призова за оставка на правителството и нови избори

ГЕРБ-СДС призова за оставка на правителството и нови избори

Само за три месеца беше изчерпан потенциалът за ефективност на настоящия парламент, чийто дневен ред се разминава генерално с дневния ред на гражданите. Ние виждаме като единствен изход от създалата се ситуация оставка на правителството, разпускането на 47-ото Народно събрание и свикване на предсрочни парламентарни избори. Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков в декларация от името на парламентарната група по случай 100-те дни на сегашното правителство.

„Изразяваме тази своя позиция с пълното съзнание на рисковете и опасностите, които носи подобен сценарий. В същото време обаче си даваме сметка, че правителство на некадърността, авантюризма и беззаконието представляват далеч по-голяма опасност и по-голям риск за държавата“, каза той.

От ГЕРБ-СДС призовават системните партии в управлението да преосмислят позицията си и да се оттеглят от коалицията „час по-скоро“. „Убедени сме, че страната ни има потенциал да излъчи смело, отговорно и решително управление, което да използва целия потенциал на нацията и да я преведе през кризите“, аргументира се още Биков. „Никой не е над България“, заяви той в края на декларацията, предава БТА.

Тома Биков посочи като първи неуспех на правителството невъзможността да намери разбирателство както сред партиите, така и в обществото. По думите му липсва и правилна финансова и икономическа политика, а вицепремиерът и финансов министър Асен Василев не е в състояние да направи правилна прогноза. 

„Българите станаха чувствително по-бедни, страната беше лишена от перспективата си за развитие, загуби завоювани позиции в международен план, а обещанието за справедливост и съдебна реформа затънаха в блатото на некомпетентността“, посочи Биков в декларацията от името на ГЕРБ-СДС.

Той смята, че в правителството има и разломи относно назначенията и постави под въпрос компетентността на кадрите. Биков даде пример с избора на новия председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и за поста управител на БНБ, за който ще се борят двама кандидати – на Андрей Гюров на „Продължаваме Промяната“ и Любомир Каримански на „Има такъв народ“. 

„Приоритетите на настоящото управление са свързани най-вече с феодализирането и кадровото овладяване на секторите, които коалиционните партньори си поделиха, докато заблуждаваха публиката, че водят преговори за програма в столичен мол“, каза още Биков.

В декларацията на ГЕРБ-СДС бе засегнат и арестът на лидера на ГЕРБ и бивш министър-председател Бойко Борисов. Биков определи ареста като незаконен, „уронил престижа на българските институции“. „Политическото вампирясване на вкаменелости от късния социализъм и ранния преход като Бойко Рашков е подходящ образ на некомпетентността, неадекватността и омразата, които управляват страната“, заяви още депутатът. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ