ГЕРБ-СДС върна мандата за съставяне на правителство на президента

ГЕРБ-СДС върна мандата за съставяне на правителство на президента

ГЕРБ-СДС върна проучвателният мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев. 

"Коалиция ГЕРБ-СДС като политически субект, който беше определен на последните избори от българските граждани като най-голяма парламентарна група в парламента направи честно и открито усилие да проведе разговори с близките партии, с които смятахме, че бихме могли да водим разговори за съставяне на кабинет. Бяхме подготвени с екип, бяхме подготвени с разговори по политики. За съжаление близките партии, с които смятахме, че можем да водим разговори, за мен арогантно и безотговорно до някаква степен, проявиха политическа незрялост и отказаха разговори с нас. Тъй като обещахме на вас да не бавим по никакъв начин мандата и да го върнем, ако нямаме възможност за съставяне на правителство, ние сме тук, за да връчим обратно дадения ни мандат", заяви пред президента номинираният за министърт-председател от коалиция ГЕРБ-СДС Даниел Митов.

"Искам да ви благодаря за усилията, които положихте. В близките дни ще оповестя кога ще връча маната на втората по численост парламентарна група за съставяне на правителство. Надявам се останалото време да бъде инвестирано в диалог и изграждане на доверие между политическите сили. България има нужда от стабилно правителство, излъчено от българския парламент на основата на споделени принципи и приоритети, защото само легитимно правителство, което се ползва с доверие от обществото може да доведе до изведе България от кризата", каза президентът Румен Радев.

Припомняме, че след като президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС, от коалицията обявиха, че разговори за подкрепа ще водят само с "Демократична България" и "Има такъв народ", защото били идеологически най-близки до тях, но и от двете места получиха отказ за консултации. От "Демократична България" твърдо заявиха, че проектоправителството на най-голямата парламентарна група не може да разчита на техните гласове. А от "Има такъв народ" заявиха, че няма да участват в преговори с партии от статуквото.

По Конституция мандатът се полага на първата политическа сила в новия парламент, в случая коалицията ГЕРБ-СДС, която ще разполага със 7 дни, в които да предложи своя проектокабинет. Ако тя не успее да събере подкрепа в парламента, следва втори опит със следващата по численост политическа сила, която е партията "Има такъв народ". Ако се стигне до връчване на трети мандат, той се дава по преценка на държавния глава. Ако и този опит не сполучи, следва назначаването на служебно правителство и предсрочни парламентарни избори. 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ