Германия: Бърз бойкот на руския газ ще ни навреди повече, отколкото на Путин

Германия: Бърз бойкот на руския газ ще ни навреди повече, отколкото на Путин

Германия: Бърз бойкот на руския газ ще ни навреди повече, отколкото на Путин

Незабавен бойкот на доставките на руски газ и петрол може да навреди повече на населението на Германия, отколкото на Владимир Путин, като доведе до масова безработица и бедност, смята германският министър на икономиката и енергетиката Роберт Хабек.

„Ако натиснем превключвателя незабавно, ще има недостиг на снабдяване“, каза той обществената телевизия ARD, цитиран от „Гардиън“.

Политикът от Зелената партия прогнозира „масова безработица, бедност, хора, които не могат да отопляват домовете си, хора, които остават без бензин“, ако страната му спре да използва руското синьо гориво и петрола.

Малко са западноевропейските икономики в Европа със силна зависимост към руската енергия, колкото Германия, която разчита на доставките от Русия за 55% от потребявания природния газ, 52% от въглища и 34% от минерално масло.

Хабек каза, че правителството му работи усилено, за да гарантира, че Германия ще бъде в състояние да се откаже от руските въглища до лятото и постепенно да прекрати доставките на руски петрол до края на годината, но краткосрочно спиране на снабдяването с руски газ няма да повлияе добре на страната.

Миналата седмица Великобритания и САЩ обявиха планове за прекратяване на доставките на руски петрол и газ. С предложения за намаляване на зависимостта на ЕС от руски газ с две трети до края на 2022 г. излезе и Европейската комисия. Канада забрани вноса на руски петрол в края на февруари.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ