Германия към Русия: Не си играйте с човешки животи

Германия към Русия: Не си играйте с човешки животи

Германия към Русия: Не си играйте с човешки животи

Германският външен министър Аналена Бербок обвини Украйна днес, че играе „безотговорна“ игра с живота на цивилните граждани в Източна Украйна и призова за връщане на масата за преговори.

Спорадичните обстрели през линията, разделяща украинските правителствени сили и проруските сепаратисти на изток, се засилиха от четвъртък насам, припомня „Ройтерс“.

„Спешно призовавам руското правителство, руския президент – не си играйте с човешки животи“, каза Бербок пред репортери при пристигането си за среща на външните министри от Европейския съюз в Брюксел.

Тя определи като тревожни обстрелите, които се наблюдават в последните 72 часа в Украйна и поясни, че отговорността е на руското правителство. „Върнете се на масата за преговори. Това е във вашите ръце“, каза германският външен министър. Думите ѝ са отправени към руското правителство.

Външните министри на ЕС ще обсъдят ситуацията в Украйна, след като Франция каза, че президентът на САЩ Джо Байдън и руският Владимир Путин са се договорили за среща на върха за Украйна.

Западните страни казват, че натрупването на руски войски близо до Украйна е прелюдия към инвазия, но ЕС подкрепя опитите за организиране на по-нататъшни преговори, стана ясно от коментар на върховния представител на блока по външната политика, Жозеп Борел преди началото на срещата на външните министри. „Срещите на върха на ниво лидери, на ниво министри, какъвто и да е формат, по какъвто и да е начин на говорене и сядане на масата и опитването да се избегне война, е много необходимо“, каза той.

По думите му не е изключено да има заседания на министерско равнище или дори на държавните и правителствените ръководители. "Дипломацията е най-добрият, единственият начин за постигане на решение", добави той.

Според Борел, ЕС е готов с нови санкции срещу Русия. Той допълни, че когато е необходимо, ще свика извънредно заседание за приемане на санкциите. Борел обаче изрази надежда това да не се налага.

Той съобщи, че в последните часове е разговарял отново с украинския външен министър Дмитро Кулеба. "Министърът не ми изглежда изнервен", заяви Борел. По думите на върховния представител на ЕС, Украйна не е в паника от събитията в източните части на страната. Според него, украинците са разтревожени и се чувстват заплашени. 

Европейският съюз подкрепя по-нататъшните преговори между Вашингтон и Москва за намиране на дипломатическо решение на украинската криза, заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс.

"Ще подкрепим всичко, което би превърнало дипломатическите разговори в най-добрия, в единствения начин за решение на кризата", изтъкна Борел, след като Франция обяви по-рано днес, че американският президент Джо Байдън и руският президент Владимир Путин са се съгласили по принцип да участват в среща на върха, посветена на Украйна, припомня Ройтерс.

Такава среща "може да бъде проведена само при условие, че Русия не нахлуе в Украйна", се казва в съобщението на Елисейския дворец, в което се уточнява, че френският президент Еманюел Макрон ще окаже съдействие при подготовката на съдържанието на дискусиите. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ