Няма да се иска "зелен сертификат" при гласуването на 14 ноември

Няма да се иска зелен сертификат при гласуването на 14 ноември

Няма да се иска "зелен сертификат" при гласуването на 14 ноември

Няма да се изисква "зелен сертификат" при гласуване, нито от избирателите, нито от членовете на СИК на изборите на 14 ноември, съобщиха от ЦИК. Разписките от машинното гласуване ще бъдат с различна дължина. Тази за изборите за народни представители ще бъде два пъти по-дълга от тази за президентския вот. Двете разписки обаче ще се пускат в една и съща непрозрачна кутия, за да се улесни изборният процес,  съобщиха на брифинг от Централната избирателна комисия.  

Все още няма решение за контролно преброяване на разписките за тези избори, коментира говорителят на ЦИК Росица Матева.

ЦИК е сключила договор със "Сиела Норма" за доставка на останалите 1600 машини за гласуване, които трябва да пристигнат до 31 октомври. Подписан е договор и за хартиените бюлетини. Предстои отпечатването им - по 7,3 млн. за всеки от двата вота. 

"Приключи и подаването на заявления за гласуване извън страната. До момента са подадени малко над 56 000 заявления за гласуване в чужбина", каза още Матева. 

В 9398 секции в страната ще има по две машини, а в 2119 ще бъде поставено и второ устройство. За секциите в чужбина все още не е взето решение. На сайта на комисията ще бъде качен симулатор на машинното гласуване, а утре ще бъдат доставени 280 машини с инсталирана демо версия за гласуване. 

Досега в ЦИК са се регистрирали 6 наблюдателни организации за изборите през ноември, както и 2 международни наблюдателни организации.

След сигнали за използване на език на омразата в социалните мрежи от регистрирани кандидати за президент и вицепрезидент, от ЦИК призовават участниците в изборите към толерантност. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ