Градове и щати в САЩ бойкотират решението на Тръмп за климата

Градове и щати в САЩ бойкотират решението на Тръмп за климата

Градове и щати в САЩ бойкотират решението на Тръмп за климата

Последиците от оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата може да се окажат не толкова големи, колкото изглежда първоначално.

Първо, процесът на напускане ще отнеме по-голямата част от 4-годишния мандат на президента Доналд Тръмп. Освен това още в първите часове след обявяването на решението много от най-големите американски  компании реагираха остро и заявиха, че продължават да подкрепят  решението на световната общност за ограничаване на емисиите парникови газове и на затоплянето.

С подписа си под договора за климата през декември 2015 г., САЩ поеха ангажимент да съкратят до 2025 г. обема парникови газове, изхвърляни в атмосферата с 26% спрямо нивото им през 2005 г. Досега Америка е изпълнила наполовина тази задача.

Конференцията на кметовете в САЩ, която обединява кметовете на 1408 населени места заяви, че не подкрепя решението на Тръмп и доброволно ще изпълнява задълженията по споразумението.

В четвъртък, докато Тръмп обявяваше решението, губернаторът на Ню Йорк, демократът Андрю Куомо, огласи план за отпускане на кредит от 1, 5 млрд. долара за инвестиции в сферата на възобновяемите енергийни източници.

Куомо планира освен това да вложи 190 млн. долара за поставянето на слънчеви панели на покривите на държавните училища и сгради.

Около 30 щата изискват от електрическите компании да купуват повече електроенергия от възобновяеми източници. Калифорния, Ню Йорк и Вашингтон, които осигуряват 1/5 от БВП, се договориха да се борят заедно срещу климатичните промени.

Благотворителният фонд Bloomberg Philanthropies на бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг обяви, че ще координира кампания, в която градове, щати и частен бизнес ще се борят за изпълнение на споразумението.

„На американците не им трябва Вашингтон, за да изпълни нашите парижки задължения“, заяви Блумбърг.

Само Сирия и Никарагуа не са подписали Парижкото споразумение.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ