Хасан Адемов определи като притеснително нарастването на дефицита

Хасан Адемов определи като притеснително нарастването на дефицита

Хасан Адемов определи като притеснително нарастването на дефицита

"Философията на този бюджет трябва да бъде подкрепа за най-уязвимите групи". Това заяви в ефира на БНТ заместник-председателят на комисията по социална и демографска политика и депутат от ДПС Хасан Адемов. 

По темата с допълнителните плащания, свързани с ковид, Адемов уточни, че в законите, които касаят тази добавка е записано, че докато продължава извънредната обстановка, плащанията ще продължават. "Дали това ще продължи и след този период или не, решава МС", уточни той.

До края на юни ще продължат анализите дали ковид добавката да влезе в размера на пенсиите и с какви инструменти може да стане това, каза депутатът от ДПС. И уточни, че има няколко варианта това да се случи.

Според него сложният баланс между отделните секторни политики трябва да бъде постигнат преди внасяне на бюджета в НС. "Тези, които протестират имат своите основания, но политиката по доходите не трябва да бъде на парче, а осмислена предварително и съгласувана", категоричен е Адемов.

"В рамките на този бюджет има сериозни разходи под съмнемине - 8,2 млрд. лв. за инвестиционни разходи. Как ще се случи реализирането на тези инвестиционни разходи, оттам може да има възможности за икономии. Но управляващите ще имат големи проблеми, ако продължат да работят така - този, който протестира му даваме пари", смята Адемов.

Той допълни, че се предвижда дефицит от 5,9 млрд. лв. "Ако прибавим и 3 млрд. лв., които бяха прехвърлени в набирателните сметки на различни ведомства, дефицитът става близо 9 млрд. лв., което е изключително притеснително. Предвиждаме дефицит при ръст на БВП от 4,8%", уточни Адемов.

Според него е притеснителен, както темпът на нарастване на дефицита, така и на дълга - 24% спрямо БВП. Адемов прогнозира, че в следващите години трудно ще се върнем към балансираните бюджети. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ