Христо Иванов няма да е министър в новия кабинет

Христо Иванов няма да е министър в новия кабинет

В края на тази година, изпълнена с толкова много кризи, предизвикателства и обрати, стигаме до момент, в който можем да си позволим да говорим за надежда. Това заяви от парламентарната трибуна съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

„Освен множество трудности, България има пред себе си и огромни основания за надежда, заради това, което е нашата страна и което са нашите хора. Но и заради промените и възможностите, които се откриват пред нас от технологичните трансформации. Намираме се в тежка комбинация от здравни и икономически кризи и предизвикателства, но отвъд тях възстановяването по нови пътища и чрез нови модели позволява на България да съкрати силно онзи път, който винаги ни е отделял от най-развитите общества. Това днес е възможно“, каза той.

Иванов заяви, че е обнадежден от изказванията на политическите сили, обявили се за опозиционни, и че се надява, че в този парламент ще може да се свърши повече работа.

„Това, в което вярваме, и към което ще се придържаме, е вярата, че всяка власт трябва да съзнава своите ограничения. Вярата в парламентарната република, акцентирам върху парламентарна. Това е наследство от българската демокрация от прехода досега, което трябва да опазваме. Вярата във фискалния разум и сдържаност. Това ще бъде много важно в един период на трансформация и инфлация. Преди да поискаме от една или друга обществена прослойка или индустрия е хубаво да ги чуем и да потърсим начин заедно да отворим повече работни места, особено от тези, които имат висока принадена стойност и могат да бъдат основание повече млади хора да се върнат тук“, каза съпредседателят на „Демократична България“.

Иванов подчерта, че „Демократична България“ ще даде приноса си за съставянето и излъчването на правителство, но самият той няма да бъде министър в него.

В 47-ото Народно събрание „Демократична България“ ще защитава основни принципи и приоритети, които да върнат надеждата за България, заяви съпредседателят на политическата формация.

Сред тях са съдебната реформа, въвеждането на електронно управление, поставянето на въпросите за опазването на българското природно наследство в центъра на политиката, проблемите на българите в чужбина, запазването на геополитическата ориентация на България към ЕС и НАТО, което включва пътят към еврозоната и реформата на целия сектор „Сигурност“.

Приоритетни за „Демократична България“ остават и овладяването на икономическите и медицински ефекти от пандемията, връщането на децата в класните стаи, намирането на решение по спорните въпроси с Република Северна Македония, така че тя да получи своето място в ЕС, инвестициите в модернизацията на българската наука, образование и култура.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ