Гласуваха импийчмънт на южнокорейския президент

Гласуваха импийчмънт на южнокорейския президент

Гласуваха импийчмънт на южнокорейския президент

Южнокорейските депутати приеха днес предложението за импийчмънт на президентката Пак Гън-хе, внесено заради големия корупционен скандал, разтърсил страната, съобщиха осведомителните агенции. Така парламентът й отне пълномощията като глава на изпълнителната власт.

В днешното гласуване участваха всичките 300 членове на парламента. "За" импийчмънт гласуваха 234 депутати, "против" - 56, двама се въздържаха, а 8 гласа бяха обявени за невалидни. За одобряване на искането, внесено от опозицията, бяха необходими 200 от общо 300 депутатски гласа. Резултатите показват, че за отстраняването й са гласували и депутати от нейната партия "Сенури".

Официално Пак Гън-хе продължава да се нарича президент, докато Конституционният съд потвърди или отхвърли решението за импийчмънт, което трябва да стане до шест месеца. За да бъде отстранена, шестима от деветте членове на съда трябва да подкрепят решението на парламента. Ако това стане, в срок от 60 дни след това ще трябва да бъдат произведени президентски избори.

До произнасянето на съда ръководството на страната се поема от премиера Хуан Кхьо-ан.

Първата жена президент на Южна Корея бе отстранена след седмици на масови улични протести. Тя е обвинена, че е помагала на своя близка приятелка да изнудва за пари южнокорейски компании и й е позволила да се меси в държавните дела.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ