Иранците ще гласуват днес за президент

Иранците ще гласуват днес за президент

Иранците ще гласуват днес за президент

Иранците ще гласуват днес на президентски избори, на които се очаква изключително ниска избирателна активност, предадоха Ройтерс и Франс прес. Досегашният ирански президент Хасан Рохани призова сънародниците си да бъдат активни и да гласуват.

Иранците ще могат да упражнят правото си на глас в 67 хиляди избирателни пункта, организирани на открито заради пандемията от коронавируса. Ще се спазват правилата за социална дистанция и ще се носят маски. Гласоподавателите бяха призовани да си носят химикалки.

С най-големи шансове за победа са кандидатът на консерваторите и ръководител на съдебната власт Ебрахим Раиси и представителят на умереното движение в иранската политика и бивш ръководител на иранската централна банка Абдолнасер Хемати.

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей също отправи призив към иранците да гласуват масово, като изтъкна, че високата избирателна активност ще предотврати оказването на чуждестранен натиск върху ислямската република, предаде БТА.

От социологически проучвания става ясно, че избирателната активност вероятно ще е около 41 процента - значително по-ниска от тази на последните избори. Това се обяснява с недоволството на много иранци от дисквалифицирането от надпреварата на някои видни умерени кандидати, на недоволството от тежката икономическа ситуация, лошото управление, корупцията и репресиите срещу демонстрациите през 2019 година.

Макар правомощията на иранския президент да са ограничени, той ръководи гражданския клон на управлението, определя вътрешната политика, което е много отговорна задача, особено, като се има предвид, че срещу Иран от години действат сериозни американски санкции. Президентът дава тон и на отношенията с международната общност, въпреки че последната дума по всички държавни въпроси е на върховния лидер.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ