Искат бърза реформа на Еврозоната

Искат бърза реформа на Еврозоната

Искат бърза реформа на Еврозоната

Новият председател на Еврогрупата, португалският министър на финансите Мариу Сентену, възнамерява да постигне първоначален напредък в реформата на Еврозоната още през юни.

"През юни би трябвало да сме в състояние да взимаме решения", след като изясним графика на реформите преди срещата на върха на Европейския съюз през март, посочва Сентену в интервю за германския икономически всекидневник "Ханделсблат", цитирано от Франс прес.

Според него обстоятелствата "рядко са били толкова благоприятни" за постигане на бърз напредък, тъй като големите европейски държави са приключили с изборите, икономиката нараства във всички страни, а бюджетните дефицити намаляват".

Сентену беше избран начело на Еврогрупата в началото на декември за мандат от две години и половина. По думите му постигнатото правителствено споразумение в Германия съдържа "положителни сигнали за европейската политика", въпреки че все още е с неясни очертания и вече се оспорва от част от социалдемократите.

Въпреки че в Италия все още предстоят избори през март, а популистките формации набират сила навсякъде в Европа, португалският икономист уверява, че "подкрепата за европейската интеграция остава голяма сред гражданите", което е "уникален шанс", който трябва да бъде използван.

Деветнайсетте членки на Еврозоната обаче са разделени по въпроса за бъдещите реформи. На север страни като Холандия и Германия не са склонни да споделят богатството си с южните страни като Франция, Италия и Испания, тъй като според тях бюджетните им политики са прекалено хлабави.

Сред най-обсъжданите теми е създаването на бюджет на Еврозоната - ключово предложение на френския президент Еманюел Макрон.

До този момент неколцина от финансовите министри от Еврогрупата са се обявили в подкрепа на "стабилизиращ инструмент" в случай на икономически "шок". Според Сентену обаче такъв бюджет може да служи също така като "инвестиционен инструмент" и да бъде обвързан с национални реформи - два въпроса, които все още се обсъждат.

Във всеки случай и дума не може да става за "постоянни трансфери" към хазната на дадена държава членка, обеща португалският министър в отговор на безпокойствата на Германия.

Мариу Сентену иска освен това до юни да се договори европейска гаранция върху депозитите - трети и последен стълб от банковата реформа, целяща да се успокоят клиентите на банките, който среща съпротивата на Германия.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ