Искри между Париж и Варшава заради коментар на Макрон

Manager News

Полша повика френския посланик във Варшава, след като президентът на Франция Еманюел Макрон нападна полския премиер Матеуш Моравецки.

Макрон нарече полския премиер Матеуш „крайнодесен антисемит, който забранява ЛГБТ общностите", след като беше критикуван от него за разговорите си с руския президент Владимир Путин, предаде Би Би Си. Моравецки сравни усилията на Макрон като „преговори с Хитлер:.

От началото на конфликта в Украйна френският президент провежда редовни разговори Путин.

„Г-н президент Макрон, колко пъти сте преговаряли с Путин и какво постигнахте? Човек не трябва да преговаря с престъпници... Никой не е преговарял с Хитлер. Вие бихте ли преговаряли с Хитлер, Сталин или Пол Пот", каза Моравецки по време на пресконференция в понеделник

Макрон защити разговорите си с руския лидер като заяви, че поема отговорност за това, че от името на Франция е разговарял с президента на Русия, за да бъде избегната война и да се изгради наново мира в Европа.

„Като разговаряме с него и с президента (на Украйна) Зеленски, можем да помогнем в преговорите. В един момент ще има прекратяване на огъня и ще трябва да се изгради мир. Това не може да се направи без гарант, Франция се ангажира да бъде един от тези гаранти“, коментира той.

Макрон също така обвини Моравецки, че иска да помогне на неговия съперник Марин льо Пен на президентските избори във Франция, първият тур на които ще се проведе утре.

Да не бъдем наивни. Той иска да ѝ помогне преди вота“, отбеляза Макрон.

Очакванията са Макрон и Марин льо Пен да спечелят най-много гласове в неделя и да отидат на балотаж на 24 април.

Говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер отхвърли обвинението на Макрон в антисемитизъм, заявявайки, че е отишъл „прекалено далеч“ с избора си на думи.

„Разбирам, че в политическите емоции, които придружават всяка предизборна кампания, се изричат думи, които стигат твърде далеч. Но говоренето за премиера на полското правителство в контекста на антисемитизма… е лъжа“, допълни той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ