Италия се радва на необичайна политическа стабилност, но зад ъгъла се задава криза

Италия се радва на необичайна политическа стабилност, но зад ъгъла се задава криза

Италия се радва на необичайна политическа стабилност, но зад ъгъла се задава криза

Докато Италия се радва на необичаен период на политическа стабилност, нарастват опасенията, че потенциално оттегляне на премиера Марио Драги догодина може да хвърли страната в Хаос, пише Си Ен Би Си.

Валерио де Моли - главният изпълнителен директор на консултантската фирма The European House Ambrosetti, която стои зад едноименния международен икономически форум в Италия, протичащ в момента, заяви пред американската телевизия, че макар в момента политическата ситуация в страна да е стабилна, политическите кризи в Италия са винаги на една рака разстояние.

През последните години Италия бе управлявана от множество различни правителствени формации, но политическата сцена се успокои след  назначаването на Марио Драги за премиер през февруари. Бившият шеф на Европейската централна банка успя да получи подкрепа както от лявото, така и от дясното крило на политическия спектър. Освен това той продължава да е популярна фигура сред гласоподавателите.

„Марио Драги ръководи коалиционно правителство и има способността да разбира и взима предвид различните убеждения на партиите. В същото време определя цели и начина за постигането им, така че страната да разбира, че вървим по определен път и напредваме“, заяви пред Си Ен Би Си Джан Мария Грос-Пиетро, председател на италианската банка Intesa Sanpaolo.

Дните на стабилност в Италия обаче може да са преброени.

„Не трябва да имаме политическа криза през следващите шест до девет месеца, след което трябва да проведем избори за избор на президент на републиката“, каза Де Моли.

Името на Драги често се споменава като потенциален кандидат за президент, който да замени Серджо Матарела догодина. Ако обаче Драги стане президент, това ще остави голяма празнина на ниво изпълнителна власт.

Бившия служител на Международния валутен фонд Карло Котарели заяви, че е много вероятно Драги да стане президент.

„В момента, в който това се случи, правителството ще рухне и ще трябва да отидем на избори – това е най-голямата несигурност“, коментира Котарели. Според него е възможно Драги да слезе от премиерския пост още в началото на следващата година.

Де Моли пък смята, че Драги е най-подходящ именно за премиер, тъй като това му позволява да ръководи правителството и да отговаря за ежедневните задачи.

„Честно казано, това което прави Драги е добро за държавата. Той не застава нито зад левите, нито зад десните, а прави това, което трябва да се направи“, добави Де Моли.

Драги отделя внимание не само на реформаторска си програма, но и на големи инвестиции в страната и на кампанията й за ваксинация срещу COVID-19.

В четвъртък той отново призова италианците да се ваксинират, тъй като иска до края на септември 80% от населението да бъде имунизирано. Според данни на Our World in Data 70% от италианците са получили поне една доза ваксина срещу COVID-19, а 61% имат завършен имунизационен цикъл.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ