ИТН изненадващо предложиха двойното гражданство да е разрешено за министри и депутати

ИТН изненадващо предложиха двойното гражданство да е разрешено за министри и депутати

ИТН изненадващо предложиха двойното гражданство да е разрешено за министри и депутати

Първата парламентарно представена политическа партия „Има такъв народ“ предлага министрите и депутатите в България да могат да бъдат и с чуждо гражданство.

Това предвижда законопроект за промяна на Конституцията, който е внесен за разглеждане в парламента от 61 от общо 65 депутати на ИТН. Сред тях не е Димитър Гърдев, който на 13 август първи повдигна от парламентарната трибуна въпроса за двойното гражданство на служебния министър Кирил Петков. Сред вносителите на промяната обаче е Радостин Василев – друг депутат от ИТН, който беше предложен и за министър на спорта. Василев, като юрист атакува в социалните мрежи правото Кирил Петков да бъде назначаван за министър, както и всичките актове, които Петков е подписал.

С предложения от ИТН текст се предлага отпадане на ограничението кандидатите за народни представители (а съответно и на министрите, които следват изискванията за народните представители) да нямат друго гражданство освен българско. „Изискването за по-висок стандарт при упражняване на пасивното избирателно право при избори за народни представители се смята за допустимо, легитимно и оправдано, но само ако е в разумни граници и не води до ограничаване на права на гражданите“, се казва в мотивите към проектозакона.

Приемането на ограничението за гражданството е станало през 1991 г., но без да са ясни мотивите за това, пише още в мотивите.

„Българското общество има нужда от участие в държавното управление на българи, натрупали образование и опит, особено в страни с по-стари и по-развити демократични традиции“, се казва още в документа.

Велислава Петрова – която бе предложена за министър от ИТН първо на здравеопазването, а след това на образованието – също има двойно гражданство.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ