Иван Гешев: Поемам подредена прокуратура, която е в добра кондиция

Иван Гешев: Поемам подредена прокуратура, която е в добра кондиция

„Поемам една прокуратура, която е в добра кондиция, която е подредена и има административен капацитет. От създаването на екип, който има общи цели и работи заедно, а не поотделно, и който има общи идеи и виждания за развитието на прокуратурата, зависи много. Никой еднолично, и главен прокурор включително, не може да управлява каквато и да е структура и организация“. Това заяви в интервю за БНТ главният прокурор Иван Гешев, веднага след като положи клетва.

„Ние знаем, че не сме безгрешни и затова няма първи да хвърлим камък. Ще се насочим към решаване на собствените си проблеми, а няма да ги прехвърляме на други. Проблемите са от различно естество. Най-сериозният краткосрочен проблем е формирането на екип“, обясни Гешев.

Главният прокурор сподели, че едно от най-големите предизвикателства е да се промени мисленето, което съществува в много прокурори, че те са чиновници и магистрати. И изрази надежда, че през неговия мандат прокуратурата ще излезе по-силна и няма толкова много да се говори за корупция.

Запитан дали трябва да бъде променена Конституцията, той отговори: „Това са две неща, които зависят от друга институция - от законодателната власт. Само Народното събрание и политиците трябва да преценят дали и какви изменения ще се случат в Конституцията и в законите. Прокуратурата и аз лично, ако бъдем попитани, можем да изразим становище за евентуални идеи за промени. Към момента аз не виждам нищо юридическо в тази тема“.

Гешев изрази мнение, че цялата прокуратура ще бъде против да излезе от съдебната власт.

„И ще обясня защо. Защото тогава ще отиде към изпълнителната власт и приключваме с въпроса за независимостта на всеки един прокурор. Няма да ме питате: „Как ще устоите на политическия натиск?“. Този политически натиск ще бъде ежедневие“, прогнозира той.

Иван Гешев заяви, че не се притеснява от каквито и да е механизми за контрол спрямо неговата работа, защото така или иначе като магистрат досега са го контролирали по различни начини. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ