Кабинетът иска компенсации от компанията, изграждаща интерконектора с Гърция

Кабинетът иска компенсации от компанията, изграждаща интерконектора с Гърция

Кабинетът иска компенсации от компанията, изграждаща интерконектора с Гърция

Изграждането на проекта за нова газова връзка Гърция - България ще бъде ускорено. Това обяви от парламентарната трибуна енергийният министър Александър Николов. По думите му правителството прави всичко възможно, за да бъде изграден по-бързо интерконекторът като е задействало и процедура, с която иска компенсации за забавянето на строителните дейности до момента.

"Настоящото правителство е изпратило писмо до акционерите на проектната компания "Ай Си Джи Би" (ICGB) на газовата връзка между Гърция и България с искане за начисляване на компенсации и да няма следващо отлагане. Към момента са изготвени всички линейни графици и се наблюдават за изпълнението им от оперативното ръководство и заетите лица", обясни Александър Николов. 

Целта, която е поставена, е да бъде завършена тръбата до юли, преди началото на следващия отоплителен сезон, обясни енергийният министър. Той намекна, че икономически интереси са в дъното на забавянето на газопровода у нас. 

"Има интересен факт относно финансирането на проекта, свързано е със съмнението на ЕБВР да финансира компанията, докато директор е Жаклен Коен. Тогава се взима решение, така че той да запази поста си, да управлява заместникът му, както и той да отговаря за заема", обясни енергийният министър Александър Николов.

Договорът със строителя на тръбата вече е изтекъл. Бившият енергиен министър Теменужка Петкова зададе въпроса какви неустойки ще бъдат платени.

"След като договорът е подписан на конкретни дати и вие знаете какви са неустойките. Предстои Съвет на директорите, на който да бъде обсъден размерът на компенсациите за България. За пореден път ще ви кажа, че цените на природния газ нямат общо с трасетата, през които минава газът", обясни Николов.

Проектът за нова газова връзка Гърция - България отново нашумя след като стана ясно, че на 21 декември държавната "Булгаргаз" е сезирала ДАНС за теч на информация по договора за доставка на газ от Азербайджан. Преди това компанията е сезирана за евентуалното нарушение от международния консорциум, който се занимава с добива и доставката на газ от находището "Шах Дениз 2".

Заради забавянето на строителството на газовата тръба между Гърция и България не може да бъде доставен азербайджански газ у нас, както е договорено - 1 млрд. кубични метра годишно. Вместо това малки количества влизат на вход Кулата.

Идеята да бъде създадена нова газова връзка между България и Гърция възникна след газовата криза от януари 2009 година. По план съоръжението трябваше да бъде готово до 2013 година, но това така и не се случи. Датата за изпълнение беше променяна неколкократно. Последната причина, изтъквана от строителя за забавянето на изграждането, е пандемията.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се реализира от смесеното инвестиционно дружество "Ай Си Джи Би" АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери Български енергиен холдинг (БЕХ) ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът "Ай Дже Ай Посейдон" (IGI Poseidon) e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката публична газова корпорация ДЕПА (DEPA S.A.) (50 процента) и италианската енергийна група Едисон (Edison) SpA (50 на сто). 

В съответствие с устава си "Ай Си Джи Би" АД следва да бъде собственик на газопровода IGB, като извършва финансиране на реализацията му, разпределяне на преносния му капацитет и получаване приходите от преноса на природен газ. 

Газопроводът IGB се проектира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в района на град Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система на Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км. и проектен капацитет до 3 млрд. куб. метра година в посока Гърция-България. 

В зависимост от пазарния интерес към ползване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, капацитетът е проектиран да се увеличи до 5 млрд. кубични метра в година, като следва развитието на пазара и по този начин позволявайки обратно подаване (от България към Гърция) с допълнително изграждане на компресорна станция. 

Налице е подписан Меморандум за разбирателство между Ай Си Джи Би" АД и ТАП (TAP) AG относно съвместни действия във връзка с бъдещо свързване на газопровода IGB и с Трансадриатическия газопровод. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ