Кацаров: Нова заповед за мерките ще има до ден-два

Кацаров: Нова заповед за мерките ще има до ден-два

Кацаров: Нова заповед за мерките ще има до ден-два

Във вторник или в сряда ще има нова заповед във връзка с COVID мерките. Това обяви пред журналисти здравният министър Стойчо Кацаров. 

"Обсъдихме с болничните асоциации да се спрат плановите операции. Мнението им е категорично, че не трябва да бъдат спирани. Обсъдихме редица въпроси, свързани с цените на медицинските дейности и разчетите на здравната каса до края на годината. Болниците и лекарският съюз претендират да бъдат увеличени цените до края на годината на най-евтините клинични пътеки, които са недофинансирани", посочи здравният министър. 

Той допълни, че е поставил въпроса за разкриване на допълнителни болнични легла. "От всички сдружения казаха, че, въпреки че ситуацията е напрегната, все още имат капацитет от болнични легла за COVID болни. Затова смятат, че не се налага спиране на плановата дейност", допълни Кацаров.

По думите му, директори на болници са заявили, че подкрепят въвеждане на "зелен сертификат" за работещите в болниците. Ще бъде ли въведен в крайна сметка режим на достъп със зелен сертификат, каквото е едното от основните предложения, обсъждани на срещата при Кацаров днес, не стана ясно от отговорите на здравния министър. Вариантът със "зеления пас" обаче стои на масата, се разбра от становище на просветния министър. Министерството на образованието и науката (МОН) ще подкрепи евентуално решение на Министерството на здравеопазването за въвеждане на „зелени сертификати“ в обектите с обществено предназначение, включително в училищата. Това гласи становището на МОН, представен от служебния министър на образованието и науката проф. Николай Денков пред експертния съвет на здравното министерство днес. Условието за подкрепата обаче е въвеждането на зелените сертификати да важи само за преподавателите и непедагогическия персонал и да започне да се прилага най-рано след месец. Гратисният период е необходим, за да се даде още една възможност на желаещите да се ваксинират, уточниха от МОН.

МИнистерството е съгласно и с предложението на МЗ маските за всички работещи в училище и за учениците над V клас да станат задължителни със заповед на министъра на здравеопазването. МОН предлага обаче да има изключения за учениците със специални образователни потребности, при които да се изисква допълнително мнение от личния или лекуващия лекар.

Всички останали противоепидемични мерки трябва да се прилагат на общинско ниво е подчертал министър Денков пред експертите от МЗ. Той се аргументира с наблюдаваните различни нива на заболяемост в общините от една и съща област.

МОН приема намерението на МЗ да преустанови колективните извънкласни дейности при заболяемост в дадена община над 500 на 100 000 души, за да се ограничи смесването на ученици от различни паралелки. Между двете министерства няма разминавания по предложението спортните занимания да се провеждат само на открито, ако съответната община попада в червена или тъмночервена зона (заболяемост над 250 на 100 000 души). Причината е, че във физкултурните салони влизат различни паралелки и опасността от зараза там е по-висока.

При лошо време часовете по физкултура ще се провеждат в класните стаи. Според преподаватели по физическо възпитание и спорт в тях могат да се разглеждат правилата при различните видове спортове, да се обсъждат съдийски казуси, да се правят междупредметни връзки с биология, химия, математика и др.

МОН приема и идеята за ротация за учениците от V клас нагоре при заболяемост над 500 на 100 000 души на общинско равнище, ако съответната регионална здравна инспекция издаде такава заповед. Тя ще се прилага на ниво училище при над 20% отсъстващи ученици от училището или над 30% карантинирани паралелки.

Випуските ще се сменят през пет учебни дни. По-дълго ще може да се учи от вкъщи само в случаите, в които не достигат учители за присъствен учебен процес.

МОН ще запази досегашния принцип, според който при ротация първо ще преминават към обучение от разстояние в електронна среда випуските с най-много отсъстващи ученици. В общия случай ще остават вкъщи първо гимназистите с изключение на XII клас. При продължаващо влошаване на епидемичната ситуация - и учениците от XII клас, както и от прогимназиалния етап с изключение на VII клас. Учениците от VII клас и от начален етап (I-IV клас) ще учат онлайн само в краен случай при обективна невъзможност обучението да продължи присъствено.

Присъствено ще се обучават паралелките с най-малък брой отсъстващи. МОН предлага това да са не повече от 50% от учениците в училището, без да се смятат децата от предучилищните групи и учениците от I до IV клас.

МОН приема предложението на МЗ училищата в дадена община да се затварят изцяло, ако 14-дневната заболяемост там надхвърли 750 на 100 000 души.

Затварянето на детски градини ще става само с предписание на РЗИ.

Междувременно зам.-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов пък проведе работна среща с директора на СРЗИ д-р Данчо Пенчев и директора на Центъра за спешна медицинска помощ-София д-р Георги Гелев по повод изнесените в публичното пространство данни за проблеми с настаняването на пациенти с COVID-19 в столични болници.

Д-р Пенчев и д-р Гелев изразиха пред Томов безпокойството си от повишения брой на заболелите в столицата и натиска върху лечебните заведения за болнична помощ. Двамата увериха заместник-министъра на здравеопазването, че към настоящия момент в столицата има свободни легла за консервативно и интензивно лечение на хора с коронавирусна инфекция. Създадена е добра координация между столичната РЗИ и Центъра за спешна медицинска помощ-София, така че да не се допуска забавяне при обслужване на пациенти с COVID-19. Ситуацията със свободните легла в София се следи непрекъснато, тъй като тя е динамична. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават