Какъв ще бъде следващият парламент според социолозите

Какъв ще бъде следващият парламент според социолозите

Какъв ще бъде следващият парламент според социолозите

Неустойчив и нестабилен се очертава следващият парламент, според първите коментари на социолозите, направени веднага след огласяването на първите прогнозни данни от екзитполовете на социологическите агенции.

Не ни чака нищо добро от гледна точка на устойчивост  - такъв коментар направи в студиото на БТВ политологът Антоанета Христова. Резултатите са изключително трудни, данните не показват в обществото ни да има спокойствие и политическа устойчивост в близките месеци, допълни тя. Свидетели сме, че когато една политическа партия е голяма и не е във форма, тя отваря поле много да се настанят в нейната ниша. Всички новопоявили се в политическото пространство са такива, на които им се разреши да поемат опозиционното поведение от ръцете на БСП, каза още тя.

Опозицията печели тези избори. Обединението не е проработило, заяви политологът Даниел Смилов.

Проблемът, чисто аритметично, е в задънена улица, каза политологът Татяна Буруджиева, визирайки възможностите за съставяне на правителство. Или трябва да очакваме в бъдещия парламент нещо да се обедини, или ще има абсолютна нестабилност, добави още тя.

"Има такъв народ" ще е фактор, който ще е решаващ в каква посока ще поеме бъдещото управление, прогнозира Добромир Живков от агенция "Маркет линкс". На тези избори се вижда една вълна на гласуващи, които се включват както и много млади хора, които гласуват за първи път, това е позитивен знак за политическа ангажираност на гражданите, допълни той.

Според Геновева Петрова от "Алфа Рисърч", отливът, който регистрира първата политическа сила ГЕРБ е прелял към "Демократична България", към "Има такъв народ" и към "Изправи се! Мутри вън!",  Геновева Петрова от социологическата агенция "Алфа рисърч" в студиото на БТВ. На предишните парламентарни избори ГЕРБ събра 33,54%, докато сега подкрепата е около 25% според социологическите екзитполове. 

Нищо не може да се смята за сигурно, нито за второ, нито за трето, нито за четвърто място, коментира пред БНР изпълнителният директор на "Галъп" Първан Симеонов. Според него, партията на Слави Трифонов има големи шансове да стане втора политическа сила, когато дойдат резултатите от чужбина.

Тези избори са изключително трудно предвидими, а шарените резултати означават трудно съставяне на правителство и политическа нестабилност, допълни той. Не са изключени нови избори до края на годината, прогнозира социологът и припомни, че слоганът на тези избори е "Очаквай неочакваното".

Много трудно може да се каже какво би направило някакво ново формирование като партията на Слави Трифонов, смята социологът. ДПС трудно би останала пета, но това не е невъзможно. Тя има своя резерв от гласова и той е в Турция, каза Симеонов.
Следизборната кампания ще е по-интересна от предизборната, обобщи той.

Купуването и продаването на гласове са престъпление!

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ