България

Политика

|

Общество

|

ДПС: Демокрацията е в криза

ДПС: Демокрацията е в криза

Демокрацията е в криза днес, затова ДПС няма да отстъпи от условията си за възстановяване на нормалността в политиката, възстановяване на демокрацията, заяви лидерът на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ след консултациите при президента Румен Радев. В този смисъл подкрепата за бъдещо правителство от страна на ДПС няма да е безусловна. 

"Безусловна подкрепа няма. ДПС няма да отстъпи от условията си за възстановяване на нормалността в политиката, възстановяване на демокрацията.", каза Карадайъ.

Важно е все пак, че днес има основа за диалог, заяви той. Това бе и акцентът на изказването му в публичната част от срещата на ДПС с Радев.

„ДПС от много време говорят на тема диалог и възстановяване на нормалността в политиката. Такова беше мотото и на нашата национална конференция през 2016 г. Не сме спирали да призоваваме всички отговорни институции и партии да се възстанови нормалността в политиката. Възстановяването на нормалността и демокрацията минава през диалога. Изборните резултати вече за втори път – и през април, и през юли, показват, че суверенът иска на база диалог да се случват нещата. Ние уважаваме волята на суверена и се съобразяваме с това. В това НС може би най-важното е, че има основа за диалог, защото, ако продължава политиката на противопоставяне, разделение и омраза, провалът е гарантиран“, посочи Карадайъ по време на консултациите.

По думите му ДПС още през 2017 г. са призовавали за създаване на програма с ясни национални приоритети и да се търси широка подкрепа в Народното събрание около нея. „За съжаление, това до днес не се случи, но днес има добра основа за диалог“.

„Ние от ДПС неведнъж сме заявявали, че сме гарант за сигурността, стабилността и демокрацията в нашата страна. Ние сме за възстановяване на демокрацията и нормалността, ние сме за диалог, за национални приоритети и за програма за ускорено развитие на страната. За нас винаги съставянето на кабинет е изглеждало по този начин – ясни приоритети, ясна програма и на следващ етап остава персоналният състав“, посочи лидерът на ДПС.

Президентът Румен Радев от своя страна заяви, че е обнадежден от това, което вижда до момента от консултациите с другите парламентарно представени партии.

По думите на държавния глава този път формулата, която се предлага е различна, тъй като не се търси коалиция, а обединение около ясни цели, приоритети и механизми, с които да бъде реализирано едно управление.

„Виждам, че вашата партия може да бъде много полезна, защото вие доказахте в годините, че сте партия с традиции в парламентаризма и в диалога, и търсене на приемливия консенсус“, допълни още президентът.

По-късно, на излизане от "Дондуков" 2 лидерът на ДПС направи коментар и за промяната в позицията на ИТН, която първо определяше ДПС като партия на статуквото, а след това ги покани на разговори. "Всеки си има методи и инструменти за печелене на партийни дивиденти по време на предизборната кампания. Иначе за отговорните политици е ясно, че, с изключение на кабинета "Орешарски", в последните 12 г. ДПС винаги е била в опозиция и то в опити да устоим и да отстоим демокрацията.", каза той.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ