Каракачанов: България винаги е помагала на Македония, но получихме задкулисни игри

Каракачанов: България винаги е помагала на Македония, но получихме задкулисни игри

Каракачанов: България винаги е помагала на Македония, но получихме задкулисни игри

България е държавата, която винаги е помагала на Македония - първи ги признахме, помагали сме финансово, помагали сме и военно, и по време на югоембаргото. Очаквали сме колегиално отношение. Получихме задкулисни игри. Това заяви в ефира на БНТ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

По думите му България настоява Скопие да изпълнява подписания Договор за добросъседство. Каракачанов защити позицията на ВМРО, тъй като в 125-годишната си история партията защитава българщината. Важно е да прекратим практиката на езика на омразата, призова вицепремиерът.

"Очаквали сме едно нормално, колегиално отношение като между две държави, в които живее един народ, който говори един език, който се разбира без преводач. Ако отидете в Гърция и не знаете гръцки , ви трябва преводач, в Румъния също, в Сърбия до голяма степен също. Всъщност какво получаваме? Получихме във всичките тези години едни задкулисни игри, едни по-прикрити или директни претенции по отношение на т.нар. македонско малцинство, включително глуповата претенция да се изучава от населението в Благоевградска област т. нар. македонски език, който е създаден 45-та година. Ние искахме нещо много просто и ясно - договорът от 1 август 2017 година просто да бъде спазван и да се изчистят тези спорни въпроси", каза Красимир Каракачанов.  

Министърът на отбраната обясни, че самоопределението на македонците възпитава антибългарска идеология. "Ние не възразяваме хората в Македония да се наричат както искат. Това тяхно самоопределение не може да бъде за сметка на открадната българска история и идентичност. И още по-лошо, не само открадната, а до такава степен манипулирана и възпитаваща антибългаризъм, и омраза към българите, към българите вътре в Македония, към българите в България и към държавата ни", обясни той. 

Каракачанов не очаква промяна в отношения на България със Съединените щати след идването на администрацията на избрания за президент Джо Байдън.

"В края на този мандат постигнахме немалко, вдигнахме доверието към армията, повдигнахме самочувствието на военнослужещите, общото увеличение на възнагражденията е около 48%", отчете военният министър. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ