Карла дел Понте напуска възмутена комисията на ООН за Сирия

Карла дел Понте напуска възмутена комисията на ООН за Сирия

Карла дел Понте напуска възмутена комисията на ООН за Сирия

Швейцарският прокурор Карла дел Понте напуска комисията на ООН за разследване на нарушаването на човешките права в Сирия. Тя заяви, че комисията „не прави абсолютно нищо“.

Дел Понте, известна с разследванията на престъпленията против човечеството в бивша Югославия и на корупционните скандали в Кремъл в края на 1990-те години, работеше в комисията на ООН за Сирия от 5 години.

"Объркана съм, предавам се“, заяви тя пред швейцарския вестник Blick и допълни, че ще изпрати оставката си в близките дни.

По думите й всички страни в сирийския конфликт са на „страната на злото“. Правителството на Башар Асад е извършило ужасни престъпления против човечността и е използвало химическо оръжие. А опозицията в момента се състои от екстремисти и терористи, казва тя.

Дел Понте е бивш главен прокурор на Швейцария, прокурор от Международния трибунал за бивша Югославия и на трибунала за Руанда.

Жертвите на гражданската война в Сирия дасега са над 300 000 души, бежанците са милиони.

"Напускам тази комисия, която не е подкрепена с никаква политическа воля. Нямам власт докато Съветът за сигурност бездействат. Няма справедливост за Сирия“, каза Дел Понте.

Комисията разследва нарушаването на човешките права и военните престъпления в Сирия от началото на гражданската война през март 2011. Досега са подготвени десетки доклади, но следователите така и не са получили личен достъп до Сирия,  а вместо това са принудени да ползват интервюта, снимки, медицински данни.

Дел Понте казва, че никога досега не е виждала подобни престъпления – дори в бивша Югославия или Руанда.

Прокурорката и други членове на комисията многократно са настоявали сирийското дело да бъде предадено на Международния наказателен съд.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ