Каталунският президент подаде оставка като лидер на партията на Пучдемон

Каталунският президент подаде оставка като лидер на партията на Пучдемон

Каталунският президент подаде оставка като лидер на партията на Пучдемон

Бившият президент на Каталуня Артур Мас обяви, че отстъпва лидерството на Демократичната европейска партия на Каталуня (PDeCAT) на новите лица на сепаратисткото движение на фона на вътрешните противоречия, които отекват и в медиите, предава Ройтерс.

От едностранното обявяване на независимост на Каталуня на 27 октомври миналата година, Мадрид пое на „ръчно управление“ размирната област, а между сепаратистите се появиха пукнатини – едните настояваха за независима република, а другите – за диалог с испанското правителство за по-голяма автономия, но в рамките на Испания.

Сепаратистите спечелиха крехко мнозинство в каталунския парламент на предсрочните избори, наложени от Мадрид, на 21 декември.

"Новият етап изисква нови лидери. Трябва да направим място за тези, които могат да изведат проекта в бъдеще“, заяви Мас, който бе начело на партията от 15 години.

Оттеглянето от лидерския пост не означава оттегляне от проекта, подчерта Мас. Той дълго подкрепяше Пучдемон, излъчен от партията на премиер на Каталуня. След събитията през есента Пучдемон беше уволнен и избяга в Белгия, за да не бъде арестуван.

Испанският премиер Мариано Рахой определи 17 януари за дата на първата сесия на новия каталунски парламент.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ