Ким след първите преговори с Тръмп: Това е добре за света

Ким след първите преговори с Тръмп: Това е добре за света

Завършиха преговорите между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун в разширен формат, предаде ТАСС. Срещата продължи около час и половина.

Беше фантастична среща, по-добре, отколкото някой можеше да си представи, с голям прогрес, коментира Тръмп, цитиран от информационните агенции.

В началото на преговорите Ким заявил, че е заинтересован да работи в тясно сътрудничество с президента Тръмп, предава "Стрейт таймс", цитиран от ТАСС и Ройтерс.

По думите му "това няма да е просто". "Преодоляхме всички видове скептицизъм и спекулации по отношение на тази среща на върха, аз мисля, че това е добре за света", коментирал севернокорейският лидер според сингапурския ежедневник. Кореспондентът на "Монд" цитира друго изказване на Ким: че сядането редом с Тръмп е "голяма прелюдия към мира". " И аз варвам в това", добавил американският президент.

От американска страна присъстваха държавният секретар Майкъл Помпео, шефът на администрацията на Белия дом Джон Кели, съветникът на Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън, прессекретарят на държавния глава Сара Сандърс, американският посланик във Филипините – бивш специален представител за Северна Корея Сон Ким и директорът на съвета за национална сигурност по Азия Мат Потънджър.

В севернокорейската делегация са зам.-председателят на ЦК на Корейската работническа партия Ли Сун Йон, външният министър Ли Йон Хо, военният министър Но Геан Чхол, зам.-министърът на външните работи Цой Сон Хи и по-малката сестра на лидера Ким – Ким Йо Чжон.

Сестрата обаче не присъства на преговорите на делегациите, отбелязва ТАСС. Прави впечатление и отсъствието на дипломатката Цой Сон-хи, директор на департамента за Северна Америка в пхенянското външно министерство, която владее отличен английски и изигра важна роля при подготовката на срещата.

След този кръг на преговорите Тръмп и Ким отидоха на работен обяд заедно с делегациите си, а след това двамата се разходиха сами, отново без преводачи.

Тръмп заяви, че двете страни ще подпишат в края на преговорите няколко съвместни документа, без да уточнява темите им. Според американски представител, цитиран от Си Ен Ен, двамата ще подпишат споразумение, с което отбелязват прогреса на преговорите и се ангажират да ги продължат.

Той поиска шеговито от журналистите, снимките с Ким да ги представят в идеален вид – да изглеждат „добре, красиви и слаби“.

Японската агенция Киодо съобщи, че в Северна Корея все още не са обявени началото и ходът на преговорите между Ким и Тръмп.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ