Кирил Петков: Не развиваме малкия и среден бизнес, конкуренцията е нула

Кирил Петков: Не развиваме малкия и среден бизнес, конкуренцията е нула

Кирил Петков: Не развиваме малкия и среден бизнес, конкуренцията е нула

Не развиваме малкия и среден бизнес, конкуренцията е нула. Това заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков на съвместна пресконференция със служебния регионален министър Виолета Комитова. 

"В Държавната консолидационна компания има следния проблем – 416 язовира, като 82% от работата по тях и договорите им са сведени до 7 компании. 7 компании, които строят на различни места в България и от 416 язовира в момента има само 10 завършени, които реално даже не са пуснати в експлоатация и не са напълнени. Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовири не е влязло в техния контрол, затова седят празни", обясни той.

По думите му, шансът тези фирми да са спечели тези договори, защото са конкурентни е нулев. "В момента има едни компании шапки, които пазят една концентрация на компании, които по някакъв начин получават всички договори без обществени поръчки. Не развиваме малък и среден бизнес. Няма конкуренция", посочи Петков. 

Той погледна проблема и от друг ъгъл. "Работейки така системата, предприемачите вместо да мислят как да се конкурират за най-добрия краен продукт, те се конкурират кой ще влезе в листата на лобистите, които имат шанс да спечелят тези договори. Така не само парите ни отиват в грешната посока, за съжаление и талантът отива там, всички ние плащаме цената. Надявам се до няколко седмици да кажа, че ББР вече е с професионален надзор. Надявам се празните и построени язовири да станат пълни. Надявам се, че оттук нататък тази концентрация няма да се случва. Всички трябва да сме много критични, повече такива неща не трябва да се случват, ако искаме да сме богата страна", каза още служебният министър на икономиката. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ