Втори опит: Преработен, българският План за възстановяване вече е в ЕК

Втори опит: Преработен, българският План за възстановяване вече е в ЕК

Втори опит: Преработен, българският План за възстановяване вече е в ЕК

Планът за възстановяване и устойчивост вече е внесен в Европейската комисия, съобщи премиерът Кирил Петков по време на блицконтрола в Народното събрание, отговаряйки на въпрос на народния представител Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС.  Той уточни, че се е наложило планът да бъде сериозно преработен от новото правителство.

"Предаването обаче отне доста сериозни промени, в някои от секторните политики като например в сектор енергетика в момента имаме огромна зависимост от руския газ и едновременно с това конфликтът, които нараства между НАТО и Русия, има доста голям риск от потенциални санкции и несигурност в подаването на газ", обясни Петков.

"Ние, като едно ново правителство, не може да приемем този тип зависимости и трябваше да преработим част от плана, така че да можем да имаме по-независима енергетика, по-зелена енергия. Всичко това успяхме да го направим в много къс период и се радвам да кажа, че в момента ЕК приветства тези промени и чакаме крайния резултат", каза той. 

Томислав Дончев репликира, че е хубаво, че има изпратен План за възстановяване и устойчивост на ЕК и настоя по някакъв начин той да бъде направен достъпен и за българските граждани. 

Кирил Петков увери, че ще има обществени обсъждания. Той беше категоричен, че е по-добре да се изчакат още две-три седмици, отколкото да бъдат похарчени милиарди, които да променят бъдещето на България по "ужасно грешен начин", за част от политиките, наследени от управлението на ГЕРБ.

Брюксел върна първата версия на българския план в началото на декември миналата година с 207 забележки, повечето от които в областта на енергетиката. Тя беше изготвена и внесена от второто служебно правителство миналата година. Общо, България очаква да получи по този план 12,6 млрд. лв. до 2026 г. за възстановяване на икономиката след ковид-кризата. Забавянето на депозирането на българските предложения и връщането им на поправителен зачеркна възможността страната ни да получи авансово средства от ЕК за 2021 г. 
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ