Кирил Петков се чу с румънския си колега. Планират съвместно заседание

Кирил Петков се чу с румънския си колега. Планират съвместно заседание

Кирил Петков се чу с румънския си колега. Планират съвместно заседание

Румънският премиер Николае Чука е имал телефонен разговор снощи с българския си колега Кирил Петков, по време на който е бил обсъден двустранният дневен ред с акцент върху свързващите компоненти над р. Дунав и драгирането на плавателния път по реката, както и организирането в София на съвместно заседание на двете правителства през месеците септември-октомври, съобщава Аджерпрес. 

Според правителствено съобщение, цитирано от агенцията, по време на разговора са били обсъдени също текущите европейски процеси, включително сътрудничеството за прилагане на Зелената сделка и Националните планове за възстановяване и устойчивост. 

"Премиерът Николае-Йонел Чука постави въпроса за вертикалния коридор, осъществяван чрез газовия интерконектор Гърция-България, който има съществена роля в проекта БРУА (България-Румъния-Унгария-Австрия). Българската страна подчерта приоритета, който придава на този интерконектор", се посочва в съобщението. 

Българският премиер е отправил покана за организиране в София през месеците септември-октомври на съвместно правителствено заседание. Двамата премиери са се договорили преди това заседание - в най-скоро време - да се състои посещение в Букурещ на премиера Петков, придружен от министрите на транспорта и енергетиката, за да подготвят бъдещото съвместно правителствено заседание. 

Според съобщението двамата правителствени ръководители са обменили мнения за настоящата ситуация със сигурността в региона, в Източна Украйна и Черно море, посочва още агенцията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ