Кирил Петков оглави Националния съвет по антикорупционни политики

Кирил Петков оглави Националния съвет по антикорупционни политики

Премиерът Кирил Петков ще бъде председател на Националния съвет по антикорупционни политики, реши правителството на днешното си заседание.

Кабинетът прие промени в правителственото постановление от 2015 година, с което се създава Съветът. Измененията предвиждат също така Главният инспекторат към Министерския съвет да изпълнява функциите на секретариат на Националния съвет по антикорупционни политики, като осъществява административното и организационно-техническото обслужване на Съвета и подпомага експертно неговата дейност, съобщиха от правителствената пресслужба.

Националният съвет по антикорупционни политики е междуведомствен орган със съвещателни, координационни и контролни функции по отношение на разработването и изпълнението на политиките в областта на превенцията и противодействието на корупцията.

Една от основните цели на Споразумението за съвместно управление на страната в периода 2021 - 2025 година е България да бъде държавата, която да задава модел за успешна борба с корупцията.

"Определянето на министър-председателя за председател на Националния съвет по антикорупционни политики подчертава значимостта на тези политики и гарантира политическия ангажимент към тях. По този начин ще се осигури и необходимата политическа координация при разработването и изпълнението на антикорупционните политики, което е важно условие за тяхната ефективност", уточняват от пресслужбата на Министерския съвет. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ