Кирил Петков: Шефове в ББР са вземали по 60 хил. лева на месец

Кирил Петков: Шефове в ББР са вземали по 60 хил. лева на месец

Кирил Петков: Шефове в ББР са вземали по 60 хил. лева на месец

Новият Надзорен съвет на ББР вече е вписан в Търговския регистър и функционира. Това съобщи икономическият министър Кирил Петков след заседанието на правителството. Той уточни, че вписването на новия надзор става възможно, след като старият е отказал да обжалва решението трети път.

"От днес нататък тази банка наистина е за малките и средните предприятия. Успяхме успешно да преминем през всички препятствия. Сега имам много професионален надзор, който е много фокусиран върху целите си. От днешна дата ББР ще работи само и единствено за малките и средни предприятия със заеми под 5 млн. лв.", допълни Петков. 

По думите му, едно от първите открития на Надзорния съвет е, че част от заплатите на управителите в ББР са стигали 60 000 лв. месечно с бонусите. "60 000 лв. на месец за една банка, която е финансирана с нашите данъци като капитал, е безумно. Това ще бъде една от първите промени, които ще направим - този тип компенсации да не могат да се случват. Който иска да работи за тези пари, да работи в частния сектор, а не с нашите данъци", подчерта той. 

Икономическият министър обяви още, че Министерският съвет е одобрил нова подкрепа в помощ на малките предприятия с оборот над 500 000 лв. "Целият бюджет, който ще отиде за тях като директна грантова помощ е 184,6 млн. лв. Хубавата новина за тях е, че това е наддоговаряне над съществуващия бюджет от 78 млн. лв. с още 106 млн. лв.", уточни Петков. Той допълни, че се очаква средствата към малките предприятия да стигнат до тях в следващите няколко седмици. 

"По наша сметка ще бъдат подкрепени 3 694 предприятия, които попадат в тази категория. Те вече са одобрени и са кандидатствали. До този момент средствата не бяха влезли и реално бяха доста по-малко, отколкото одобрените предприятия. Просто сега допълнихме със 106 млн. лв. така, че по-голяма част, болшинството от одобрените предприятия да получат своето финансиране", обясни икономическият министър, като поясни, че средствата за подкрепата идват по програмата ReactEU. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ