Кирил Петков: "Зеленият сертификат" у нас може да отпадне от 20 март

Кирил Петков: Зеленият сертификат у нас може да отпадне от 20 март

Кирил Петков: "Зеленият сертификат" у нас може да отпадне от 20 март

"Зелените сертификати" у нас вероятно ще отпаднат от 20 март. Това съобщи на извънреден брифинг премиерът Кирил Петков. Той посочи, че според прогнозите и анализите дотогава COVID картата на страната ни отново ще бъде в "зелената зона" и ще се върнем в първия етап от плана на властите за справяне с пандемията, а това ще позволи и премахването на ограниченията, свързани със "зеления сертификат". 

"Успяхме да минем през тази вълна без масово затваряне на училища и бизнеси. Това стана благодарение на новата методиката на наблюдение на интензивните легла и така изчислявахме реалните опасности за здравната система. След като ограниченията, сдвързани със "зеления сертификат" у нас отпаднат, той ще се ползва единствено при пътуване в рамките на Еропейския съюз", посочи Кирил Петков. 

"Усилията дават резултат в една несъвършена система на здравеопазването, в една система, в която има нерешени проблеми от десетки години, в една система с недостиг на кадри, не само на лекари, но на медицински сестри. Кризата оголи тези несъвършенства, каза тя. Част от проблемите имат своето дългосрочно решение, за което са възложени анализи, за да бъдат взети решения. Специалисти епидемиолози от две седмици анализират как се справяме с пандемията на фона на ваксинационното покритие, което се покачва, но е по-ниско от средното за ЕС", подчерта здравният министър Асена Сербезова. Тя благодари на българските лекари, медицинските сестри, фармацевти и на всички, заети в системата на здравеопазването. 

Сербезова обяви, че облекчаването на мерките не означава, че не трябва да се ваксинираме. Статистиката сочи, че 90% от тези, които губят битката с Covid-19 или имат усложнения, не са ваксинирани, посочи тя.

Разхлабването на мерките ще става по тристепенен модел, съобщи главният санитарен инспектор доц Ангел Кунчев и описа всеки от етапите:

От 24 февруари влиза в сила първа стъпка, която дава възможност на всеки собственик на обект с обществено предназначение, да допуска лица без "зелен сертификат". Изискването за този сертификат обаче остава за персонала. От същата дата се допуска присъствието на до 12 деца при провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове, школи, центрове за подкрепа на личността.

От 5 март, ако нещата продължат да се развиват в положителна посока, посещенията на дейности и услуги от обекти с обществено значение ще се предоставят без зелен сертификат.  Изискването все още остава задължително за персонала. Присъствени групови занятия в образователни центрове ще става с изисквания за физическа дистанция и дезинфекция. Провеждането на граничния здравен контрол става съобразно цветовите зони, като отпада групата от страните от тъмночервения списък, тоест - всеки със зелен сертификат може да влиза у нас, от която и да е страна по света. 

На 20 март може да обявим, че посещенията на дейности и услуги стават без сертификат, както и без сертификат за персонала. "Зеленият сертификат"  обаче ще се използва само за пътуване извън граница. 

Припомняме, че "зелените сертификати" бяха въведени през октомври миналата година. Те служат основно за посещение в търговски центрове, молове, дискотеки, заведения за хранене, казина, спортни зали и фитнес центрове и други обекти, разписани в заповед. Някои от тях се признават и за пътуване в ЕС, като част от Европейския цифров COVID сертификат. Той обаче вече е с валидност от 9 месеца от поставената ваксина срещу COVID-19. 

От въвеждането на "зелените сертификати" у нас последваха няколко протеста срещу мярката. Повечето бяха организирани от ПП "Възраждане", недоволство имаше и от страна на ресторантьорите. Темата за задължителен "зелен сертификат" в парламента и администрацията пък скара депутатите на няколко заседания на парламента. А управляващите заявиха, че обмислят отпадането на "зеления сертификат" при достигане на определен брой ваксинирани у нас или при затихване на петата вълна на коронавируса. 

Видовете сертификати: 

"Зелен сертификат" за преболедуване. Той е с валидност от една година, като се признава доказан COVID-19 с антигенен или PCR тест.

"Зелен сертификат" за ваксинация. Той се издава след приложена една от разрешените в ЕС ваксини срещу коронавирус. Това са ваксините на Pfizer/BioNTech, Moderna, Yanssen, AstraZeneca. Неговата валидност също е една година.

"Зелен сертификат" за наличие на антитела. Този тип сертификат бе въведен у нас през ноември. Документът е валиден 90 дни и важи единствено на територията на България. Сертификатът се признава, ако антителата за коронавирус са над 150 BAU/ml и е издаден от лицензирана лаборатория.

"Зелен сертификат" за отрицателен тест за коронавирус. Такъв сертификат се издава при отрицателен антигенен тест и важи 48 часа, а също и при отрицателен PCR тест – с валидност 72 часа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ