Китай: Протекционизмът е много голяма заплаха за световната икономика

Китай: Протекционизмът е много голяма заплаха за световната икономика

Китай: Протекционизмът е много голяма заплаха за световната икономика

Протекционизмът и унилатерализмът надигат глава в световната политика и държавите от Североизточна Азия трябва да работят заедно, за да се противопоставят на тази тенденция. Това заяви днес китайският президент Си Цзинпин, цитиран от Ройтерс, на Източния икономически форум във Владивосток.

Извършват се дълбоки и сложни промени в международната ситуация, политиката на силата, подходът на унилатерализъм и протекционизмът надигат глава, заяви Си.

Протекционизмът е много голяма заплаха за световната икономика, заяви от своя страна вицепремиерът на Китай Ху Чунхуа.

"Протекционистките и едностранни мерки на някои страни подкопават силно многостранната търговска система, създавайки голяма опасност за световната икономика", заяви Ху Чунхуа, цитиран от Франс прес, на Световния икономически форум на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН).

"Изолирането няма да доведе до нищо и само отварянето към всички е верният път, който трябва да се следва", допълни той.

След месеци на заплахи САЩ и Китай навлязоха през последните седмици в безпрецедентна търговска война.

За да накаже Пекин за "нелоялните" му практики и "кражба на интелектуална собственост", Вашингтон наложи това лято мита от 25 процента на китайски стоки, внасяни в САЩ, на стойност 50 милиарда долара.

Пекин отговори с мита от 25 на сто на стотици американски продукти и по-специално на соята.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново наля масло в огъня в петък вечерта в изявление от борда на самолета си "Еър форс уан", заплашвайки да наложи мита на целия китайски внос, който възлиза на над 505 милиарда долара за 2017 година.

Китайските власти заявиха, че ще отговорят на всяка нова мярка на Вашингтон.

Тази митническа война се следи много внимателно в Югоизточна Азия. Страни като Виетнам и Камбоджа, чийто износ има значителен дял в брутния вътрешен продукт, биха могли да извлекат полза в създалата се ситуация. Редица китайски компании стъпиха в региона, за да заобиколят новите американски мита, отбелязва АФП.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ