Коалицията обсъжда "изключително голям" пакет от антикризисни мерки

Коалицията обсъжда изключително голям пакет от антикризисни мерки

Коалицията обсъжда "изключително голям" пакет от антикризисни мерки

В коалицията се обсъжда изключително голям пакет от антикризисни мерки, които ще влязат в сила от 1 юли с актуализацията на бюджета. Това заяви социалният министър Георги Гьоков пред журналисти след участие в деветия конгрес на КНСБ.

Министърът обясни, че от БСП са предложили необлагаем минимум, диференцирани ставки на продуктите от първа необходимост, включително и нулева ставка на ДДС за хляба, както и таван на цените.

По думите му, за голяма част от предложенията има разбиране сред коалиционните партньори. Такова липсва за необлагаемия минимум и тавана на цените, обясни той.

"Една от антикризисните мерки е замяната на covid-добавката за пенсионерите с инфлационна. Обсъжда се и 10% увеличение на пенсиите по "швейцарското правило", поясни Гьоков.

"Искам да направим преизчисление от 1 октомври на всички пенсии", коментира социалният министър, като посочи, че целта е да се заличат разликите в размера на старите и новите пенсии. Според него по този въпрос има разбиране от коалиционните партньори, но не и от министерството на финансите заради това, че са нужни "изключително много средства". По думите на министъра, предварителните сметки показват, че за това са необходими 5 млрд. лева.

Попитан за състоянието на Сребърния фонд, Гьоков отговори: "Сребърният фонд се увеличава и е стабилен". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ