Конгресът призна, че е сгрешил със закона за 11 септември

Конгресът призна, че е сгрешил със закона за 11 септември

Конгресът призна, че е сгрешил със закона за 11 септември

Законът за 11 септември ще има „разрушителни последствия“, предупреди Саудитска Арабия ден, след като Конгресът отхвърли ветото на президента Брак Обама върху закона, който позволява на жертвите на атентатите през 2001 г. да търсят обезщетения от арабското кралство.

Рияд призова Конгреса да вземе мерки, за да предотврати опасните последици от закона, предаде държавната информационна агенция Сауди Прес.

По думите на неназован саудитски дипломат законът „отслабва имунитета“ на отделните държави и ще повлияе негативно на всички страни в света, включително на САЩ.

Обама наложи вето с аргумента, че законът ще навреди на националните интереси на САЩ, за които Саудитска Арабия е ключов съюзник, и може да отприщи аналогични искове към Вашингтон.

Конгресът отхвърли ветото, но малко по-късно лидерът на консервативното мнозинство Мич Макконъл заяви, че конгресмените не са осъзнали напълно какви ще са последиците от закона и сега търсят начин да поправят недостатъците му.

Спикерът на Долната камара Пол Райън също заяви, че законът трябва да се промени, за да не навреди на американските военни в чужбина.

Говорителят на Бeлrя дом Джош Ърнест коментира, че незнанието не е оправдание.

В атаките на 11/9 участваха 19 терористи, 15 от които граждани на Саудитска Арабия.Саудитското правителство официално отрича участието си в атентатите. Близки на жертвите вече се опитваха да съдят кралското семейство в Рияд, както и саудитски банки и фондации, заподозрени за финансирането на ислямисти. Действащите закони в САЩ обаче досега даваха на страните значителна неприкосновеност в случаи на искове, подадени в американски съдилища.

Преди гласуването  Конгреса Саудитска Арабия заплаши, че ще отговори с дипломатически, икономически и военни ограничения срещу САЩ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ