От "Възраждане" поискаха отмяна на противоепидемичните мерки и на консултациите с президента

От Възраждане поискаха отмяна на противоепидемичните мерки и на консултациите с президента

От "Възраждане" поискаха отмяна на противоепидемичните мерки и на консултациите с президента

Проблемите на България трябва да намерят бързи решения. Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов по време на консултациите при президента Румен Радев. Според него, продължаването на всички т.нар. противоепидемични мерки са нещо, което трябва да бъде прекратено като практика. От "Възраждане" се обявиха още за премахване на "зеления сертификат", да бъде решен проблемът с цените на тока, както и казуса със Северна Македония, като за тези позиции ще търсят подкрепа от всички здравомислещи фигури и политически организации в Народното събрание.

В началото на срещата президентът Радев припомни, че провежда трети цикъл от консултации за съставяне на правителство през тази година. "Вие се включвате на финалната права в този изборен маратон, но участието на всяка една партия, която е част от българския парламент, е изключително важно. Предстои на базата на консултациите, надявам се в близките дни, при готовност за подписване на коалиционно споразумение да връча мандата за съставяне на правителство на първата по численост парламентарна група. Предстоят важни решения в българския парламент, много са задачите, много са изискванията, много са неотложните решения, които чакат вниманието на българските народни представители и е изключително важно те да бъдат приоритизирани, така че да бъдат в максимален интерес на българските граждани. Важно е да чуем как вие виждате работата на новия парламент и работата с бъдещото правителство, което се надявам най-сетне да имаме като редовно такова", заяви президентът Румен Радев.

"Смятаме, че проблемите на България трябва да намерят бързи решения. Намираме се в криза, започнала още в края на миналото столетие. Смятаме, че тези решения не търпят отлагане и ние, от "Възраждане", ще направим всичко възможно от нас в парламента да поставим въпросите, които смятаме за важни и належащи, за да могат да намерят те своето решение", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. 

По думите му, това, на което трябва да се обърне внимание от самото начало, е нормализирането на живота в страната. "Считаме продължаването на всички т.нар. противоепидемични мерки за нещо, което трябва да бъде прекратено като практика. Смятаме, че трябва да се премахне "зеленият сертификат", защото той е тежка дискриминационна форма, а децата ни пък трябва да получат възможност за нормално образование, от което вече трета година са лишени", добави Костадинов. 

Той добави, че въпросите, които касаят решение, са свързани с  демографската катастрофа, проблемите в образованието и здравеопазването. "Трябва да бъде решен проблемът с цените на тока. Не трябва да забравяме външно-политическите ни отношения, най-вече казуса със Северна Македония. За там ние компромис по начина, по който се го представят нашите европейски партньори, не можем да направим. За тези позиции ще търсим подкрепа от всички здравомислещи фигури и политически организации в Народното събрание. Ще търсим разговор с всеки един, защото за нас това е национална кауза", отбеляза лидерът на "Възраждане". 

"Надявам се, когато предлагате мерки за справяне с пандемията, да имате под внимание живота на всеки един българин, включително това, че повече от 100 души на ден все още умират по болниците", каза в отговор президентът Румен Радев.   

Това са третите за годината консултации на държавния глава в опит да бъде съставено редовно правителство, след като след парламентарните избори на 4 април и на 11 юли не се стигна до сформиране на редовен кабинет. След вота на 14 ноември от "Продължаваме Промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България" заявиха готовност за съставяне на правителство и проведоха серия от разговори в 18 публични дискусии по секторни политики с цел подписване на коалиционно споразумение. Очаква се то да бъде подписано в следващите дни, а до края на седмицата да бъде връчен и първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Според Конституцията, президентът след консултации с парламентарните групи връчва първия проучвателен мандат за правителство на кандидата за премиер, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, който има 7-дневен срок да предложи кабинет. 

По време на срещата при президента Румен Радев, от "Продължаваме прояманата" обявиха, че са завършили коалиционното споразумение и очакват до края на седмицата да им бъде връчен мандата за съставяне на праителство. На излизане от Президентството съпредседателят на ПП Кирил Петков обяви, че ако получи одобрение, веднага ще обяви структурата на Министерския съвет. 

От ГЕРБ-СДС пък се зарекоха да бъдат знаеща, можеща и непримирима опозиция и че всяка грешка ще бъде осветявана. От ГЕРБ-СДС изразиха несъгласие с прекалено позитивната оценка на президента по отношение на служебното правителство и изразиха надежда, че с началото на новия му президентски мандат, стилът на управление на Румен Радев да бъде друг. 

От ДПС бяха категорични, че преодоляването на политическата криза може да се случи чрез диалог между партиите, политическите субекти и диалог между институциите. Нещо повече, от партията заявиха, че одобрен План за възстановяване и устойчивост и одобрени оперативни програми, могат да дадат тласък за развитието на икономиката в страната.  

От БСП обявиха, че ще имат сериозен принос в решаването на проблемите на страната, и намекнаха, че новото управление ще има нужда от "силен социален лектор". Оттам допълниха, че ще положат усилия да има редовен кабинет и работещ парламент, и като най-важна задача ще бъде работата по приемане на Бюджет 2022. 

От партия "Има такъв народ" дадоха заявка да направят всичко по силите си, за да има нормално правителство, както и да продължат да бъдат такива, каквито а, без политическо лицемерие. От партията на Слави Трифонов изтъкнаха, че ще трябва да се надмогне личното его и ще трябва да се направят необходимите компромиси в името на голямата цел.  

За смяна на философията на властта се обявиха от "Демократична България" и дапълниха, че в парламента ще удържат центъра. Според представителите на партията, следващата възможност, пред която ще се изправи това управление, е рестартът на Прокуратурата и на Висшия съдебен съвет. От ДБ допълниха, че ще работят за това да има конституционна промяна, а не просто излъчване на нов състав на Инспектората или на ВСС. 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ