ВМРО преговаря с няколко партии за предизборна коалиция

ВМРО преговаря с няколко партии за предизборна коалиция

ВМРО преговаря  с няколко политически формации за съвместно явяване на предстоящите парламентарни избори. Сред тях е и ГЕРБ, съобщи пред БНР зам.-председателят на ВМРО и евродепут Ангел Джамбазки. 

Останалите потенциални партньори са НФСБ и партия КОД на Петър Москов. "Разговорът ни с НФСБ е най-близък и най-важен, защото с тях сме работили добре и имаме добри резултати.", поясни Джамбазки. 

Днешният протест на "Атака" заради заличаването им от настоящата коалиция "Обединени патриоти" той определи като "буря в чаша вода". Припомняме, че решението беше прието от ЦИК след заявление от Красимир Каракачанов. По думите на Джамбазки, не е имало как да попитат "Атака" преди да предприемат тази промяна, тъй като не са могли да ги открият. 

Междувременно заявка за участие в изборите даде и осъдената бивша кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Тя ще се кандидатира за депутат през обща платформа на "Зелен Младост" и "Общество за Нова България". Двете организации вече събират подписи от подкрепящи участието им в изборите, около която се обединяват, става ясно от публикация на Иванчева във Фейсбук. 

Иванчева беше избрана за независим кмет на столичния район "Младост", след като поведе протестите срещу презастрояването в София. През 2018 г. обаче беше публично арестувана за подкуп, който според прокуратурата, поискала от строителен предприемач. По-късно присъдата й бе намалена, предстои процесът да се гледа на трета инстанция.

Междувременно, Централната избирателна комисия (ЦИК) определи и редът за проверка на списъците с избиратели, подкрепящи регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите на 4 април. Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ ще проверява дали регистрираните поддръжници са поставили собственоръчно своите подпис, три имена и единен граждански номер. Проверката приключва при установяване на 2500 легитимни подписа. 

До 17 февруари партиите и коалициите, участващи в парламентарния вот, трябва да подадат документи за регистрация в ЦИК. Централната избирателна комисия трябва да определи чрез жребий номерата на партии и коалициите в срок до 3 март. Образците на бюлетините трябва да са ясни най-късно до 4 март, тъй като от 5 март стартира предизборната кампания. 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ