Кратка схватка и гласуване: Парламентът закова партийните субсидии на 11 лева на глас

Кратка схватка и гласуване: Парламентът закова партийните субсидии на 11 лева на глас

Кратка схватка и гласуване: Парламентът закова партийните субсидии на 11 лева на глас

След кратка словесна престрелка парламентът в крайна сметка прие единодушно, със 170 гласа "За" решение партиите, които са получавали надписани субсидии през последните 3 г., да ги върнат. Те гласуваха внесени от правителството законодателни промени, с които се прецизират правилата за формиране и разпределение на държавната субсидия. Субсидията се фиксира на 11 лева за действително получен глас от партия или коалиция.

С тази промяна държавната субсидия за политическите партии и коалиции за една година ще бъде намалена с 6,5 млн. лева. Икономията би възлязла на 14,5 млн. лева, ако този начин на изчисляване на субсидията бъде отнесен за периода от 26 май 2016 г. до 30 април 2019 г.

Преди това премиерът Борисов внезапно се появи в парламента и след кратко заседание с ПГ на ГЕРБ, обяви пред журналисти в кулоарите, че ГЕРБ внася и закон за намаляването на субсдиите до 1 лев на глас, спечелен на избори.

БСП веднага обяви идеята на Борисов за кризисен пиар и си осигури известна отсрочка с позицията, че първо трябва да се вземе вътрешнопартийно мотивирано решение въз основа на данни и изчисления. По темата ще се произнесе и червеният пленум в събота. В същото време от Левицата отново потвърдиха готовност да върнат всички надвзети суми.

От името на партията си НФСБ, Валери Симеонов заяви подкрепа за намаляването на партийната субсидия до 1 лев на спечелен глас. В същото време предупреди, че при намаляване на партийната субсидия "партиите ще паднат в ръцете на големи, задкулисни, икономически играчи."

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ