Последен ден от извънредното положение. Кои мерки ще останат в сила?

Последен ден от извънредното положение. Кои мерки ще останат в сила?

Тече последният ден от обявеното извънредно положение у нас. България изкара точно два месеца в карантинни условия в опит да ограничи максимално разпространението на COVID-19. Всичко започна на 8 март, когато официално бе обявен първият случай на човек с положителна проба за коронавирус, приет в "Пирогов". На 13 март заболелите вече станаха 30, а днес те са 2069. Датата 13 март сложи началото и на въведеното за пръв път в най-новата ни история извънредно положение в цялата страна. Последва каскада от ограничителни мерки. 

Обществото премина през няколко фази - презапасяване с храна и стоки от първа необходимост, масово търсене на маски, дезинфектанти за ръце и спирт, които в първите седмици на извънредното положение се оказаха и най-дефицитните стоки. Започна спешна дезинфекция на обществените места в столицата и другите големи градове в страната, в това число градския транспорт, метрото, театри, кина, спортни зали, дори пейките и откритите спортни съоръжения в парковете. През това време хората следяха развитието на епидемията, а брифингите на Националният оперативен щаб, начело с ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, бяха излъчвани директно по телевизията. Въведоха се и КПП-та, както и декларации, които пътуващите трябваше да оставят на служителите на реда при влизане и излизане от областните градове. 

След края на извънредното положение, обаче, остават в сила някои от мерките, предприети за ограничаване разпространението на коронавируса. Сред тях е изискването за спазване на социална дистанция, както и задължителното носене на маски в градския транспорт и в закрити помещения. Нарушителите на забраната ще се наказват с глоба от 300 до 1000 лева. 

Запазва се изискването хората под 60 години да не пазаруват във времето от 8.30 до 10.30 ч. А при разходките в парковете, все още няма да може да се сяда на пейките и по поляните.

Всеки заразен с коронавирус, ако не е настанен в лечебно заведение, ще трябва да се самоизолира. А ако не спазва забраната, ще бъде глобен с 5 000 лв. В сила остава 14-дневната задължителна карантина за пристигналите в България от страни с коронавирус. Освен това всички хора с положителни проби за COVID-19 задължително влизат в регистъра на онлайн приложението ViruSafe. 

Вече са позволени разходките в парковете и планината, летните градини и терасите на заведенията отново заработиха, но при изискване на определено отстояние между масите. Кината и театрите също отвориха врати за посетители, но при строги мерки за дезинфекция и шахматно настаняване. 

Депутатите вече приеха промените в Закона за здравето, които дават възможност на Министерски съвет да обявява извънредна епидемиологична обстановка по предложение на здравния министър. За това има набелязани и конкретни критерии. А кога и дали такава ще бъде обявена ще зависи от броя на заразените. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ