Крайнодесният Болсонаро е новият президент на Бразилия

Крайнодесният Болсонаро е новият президент на Бразилия

Крайнодесният Жаир Болсонаро е новият президент на Бразилия с 55,7% от гласовете срещу 43,3% за съперника му от левицата Фернандо Адад.

Бившият армейски капитан ще встъпи в длъжност на 1 януари 2019 в страна, която излиза силно поляризирана от ожесточената предизборна кампания.

63-годишният Болсонаро беше на крачка от победата още на първия тур на 7 октомври с 46% от гласовете. Той не крие носталгията си по „годините на оловото“ при военната диктатура (1964-1985) и сам стана жертва на нападение с хладно оръжие в началото на септември, докато беше на предизборна обиколка в щата Минаш Жерайс. Въпреки расистките, мизогинните и хомофобските му възгледи, бившият военен успя да съблазни избирателите с послания за сигурност.

Новият президент е син на италиански емигранти, пристигнали след Втората световна война в Сао Пауло. Това не му пречи да атакува в кампанията имигрантите и националните малцинства. Признава, че Тръмп е негов кумир и затова го наричат често „Тръмп на тропиците“. Той се защити от обвиненията, че е заплаха за демокрацията, като заяви, че ще бъде „роб на конституцията“ и ще управлява с „авторитет, но без авторитаризъм“.

Бившият депутат, който остана незасегнат от корупционните скандали в Бразилия, си постави за цел да либерализира носенето на оръжие, за да позволи на „добрите хора“ сами да налагат правосъдие в страната, завладяна от брутално насилие.

В трите седмици в болница след нападението на 6 септември той прекъсна предизборните си обиколки, но прехвърли активността си в социалните мрежи – още една прилика с Тръмп – и успя да стигне до 8 млн. потребители. Болсонаро не е блестящ оратор, има груб синтаксис и лоша артикулация, но адресира кратки послания към интернет потребителите, които попаднаха право в целта.

Политическата му линия е неясна, белязана от множество смени на възгледите и лагерите през годините. За разлика от Тръмп обаче той има дълга политическа кариера от 1988 г. насам. Сам признава, че не разбира нищо от икономика, но спечели пазарите благодарение на своя гуру, либертарианеца Паулу Гедес, когото смята да направи „супер министър“.

Болсонаро говори за „политиците“ все едно, че не е част от тях. Наложи имиджа си на твърдата ръка, която ще се бори с корупцията и така си осигури подкрепата на мощните лобита в парламента, включително на агробизнеса и евангелистите.

Има пет деца от три брака.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ