КСНС със 7 предложения към изпълнителната власт по отношение на Северна Македония

КСНС със 7 предложения към изпълнителната власт по отношение на Северна Македония

КСНС със 7 предложения към изпълнителната власт по отношение на Северна Македония

Четири години след подписването на договора от 2017 г. Република Северна Македония не направи необходимото за неговото изпълнение. Не дава гаранция за изпълнение на поетите ангажименти. Това заяви президентът Румен Радев след продължилото близо шест часа заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема "Интегриране на Западните Балкани в ЕС. Роля на Република България в разширяването на ЕС и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания".

"Съветът обсъди перспективите за интегрирането на Западните Балкани в ЕС. Констатирано беше, че в продължение на четири години страната кандидат не направи необходимото за неговото изпълнение и не дава гаранция за поетите ангажименти. В резултат на проведената през септември 2019 г. среща при президента с участието на представители от изпълнителната и законодателната власт бе приета рамкова позиция относно разширяването на ЕС. Посочените документи са основа на политиката по отношение на разширяването на ЕС с РСМ и Република Албания и обосноваха отстоявания отказ на България да одобри началото на преговорите за членство на РСМ", заяви Радев.

Държавният глава изтъкна, че преди 30 години, на 15 януари 1992 г. България първа в света е признала днешна Република Северна Македония за новосъздадена независима държава.

"България никога не е отричала правото на гражданите на Северна Македония да се самоопределят на база собствено самосъзнание и да ползват своите езици. В същото време България държи на пълното равноправие на македонските българи с останалите народи на РСМ с изричното изписване в тяхната конституция. Десетилетната политика на дискриминация на македонските българи, 120 хиляди от които са български граждани и граждани на ЕС, в последно време ескалира в открити публични атаки", добави той.

Правата на македонските българи са ключов елемент от Копенхагенските критерии за членство, категоричен беше Румен Радев. "Не могат да са предмет на преговори и тяхната защита е изрично посочена. Участниците се обединиха, че са необходими всеобхватни и целенасочени действия за възстановяване на доверието във всички области от взаимен интерес. От особено значение са инфраструктурните, транспортни и енергийни проекти с акцент върху Коридор №8. Това ще донесе до преодоляване на противоречията и ще даде импулс за ускоряване на преговорния процес”, каза още президентът. 

Президентът посочи приетите на Консултативния съвет за национална сигурност решения:

  1. При провеждане на вътрешната политика Министерският съвет да спазва националната позиция на България, като спазва изискванията от Договора през 2017 г, Рамковата позиция от 2019 г. и декларацията на 44-ото Народно събрание;
  2. Даването на съгласие за началото на преговори за влизане на Северна Македония в ЕС да не се обвързва със срокове, а с реални резултати, особено по отношение на македонските българи;
  3. Изпълнителната власт да продължи да работи за отчитане на изпълнението на Договора от 2017 г. в преговорния процес за членство на Северна Македония в ЕС;
  4. Изпълнителната власт да изготви и обезпечи план за действие с мерки за постигане на осезаем напредък във всички области на двустранните отношения;
  5. Изпълнителната власт да предложи на партньорите в Северна Македония създаването на съвместни работни групи по области в съответствие с Договора за добросъседство от 2017 г. 
  6. Да се предприемат мерки за ускоряване на изграждане на Коридор №8 като магистрала, жп линия, енергийна и дигитална свързаност съвместно със Северна Македония и Албания.
  7. Да се предложи на македонския парламент структуриран диалог между парламентарни комисии и групи за приятелство.
     

Заседанието на КСНС се провежда броени дни преди подготвяното посещение на премиера Кирил Петков в Скопие на 18 януари, където ще се срещне с бъдещия премиер на югозападната ни съседка Димитър Ковачевски. Поводът за посещението е 30-годишнината от признаването на независимата македонска държава от България. 

В заседанието участваха председателят на Народното събрание Никола Минчев, по един представител на седемте парламентарни групи, премиерът Кирил Петков, вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, министрите на вътрешните работи Бойко Рашков и на отбраната Стефан Янев, заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова и председателите на Държавните агенции "Национална сигурност" и "Разузнаване" - Пламен Тончев и Антоан Гечев, както и посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов.  

"Ако България промени позицията си по въпросите за Северна Македония и членството ѝ в ЕС, ВМРО ще поиска свикването на референдум по темата", заяви евродепутатът Ангел Джамбазки преди началото на Консултативния съвет по национална сигурност при президента. "Знаете, че сме правили много опити за референдуми, но не се сещам за нито една тема която да е по-рефердумна от тази. Настояваме лицата, които могат по Конституция да го направят. Ако не се направи - имаме готовността и желанието да свикаме национален референдум. Най-общо въпросът може да бъде трябва да бъде: Съгласен ли сте България да даде съгласие за начало на преговорите за Северна Македония, само ако изпълни следните условия за членство", заяви Джамбазки. 

На КСНС при президента Румен Радев постигнахме единна позиция по отношение на РСМ, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС след края на съвета. "Имаме консенсус по всички въпроси, макар че отне време. Няма да коментирам какво се е случило на КСНС, имаше доклади на външно министерство, които сме обсъждали. Изразяваха се позиции, обсъждаме и препотвърдихме вече отстояваните такива. Защитаваме не само националния интерес, но и този на хората, които имат българско самосъзнание и живеят в РСМ. Ясно е написано в нашето становище, че преговорите ще продължат не времево, а когато има изпълнени условия", обясни тя. 

Новината е, че няма новина, има пълен консенсус на база на Декларацията на 44-то Народно събрание, коментира резултатите от провелото се при президента заседание на КСНС председателят на ПГ "Демократична България" Христо Иванов. Той определи заседанието като ползотворно. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ