Гаф при визитата на Курц в Скопие, посрещнаха го с латвийското знаме

Гаф при визитата на Курц в Скопие, посрещнаха го с латвийското знаме

Гаф при визитата на Курц в Скопие, посрещнаха го с латвийското знаме

Австрийският канцлер Себастиан Курц бе посрещнат в Скопие с латвийското, вместо с австрийското знаме, по време на официалното си посещение в Република Македония, съобщиТанюг, цитирана от БТА.

На официалната церемония пред сградата на македонското правителство близо до Курц погрешка бе поставено знамето на Латвия, съобщиха македонските медии. Двете знамена са много сходни - червени с бяла линия по средата, която на австрийското знаме е малко по-широка.

Малко по-късно от македонското правителство се извиниха за допусната грешка и поясниха, че пропускът бил по вина на службите за протокол в македонското правителство и във външното министерство, информира БНР.

Курц е поредният европейски политик, който идва на крака в Македония, за да призове гражданите на страната да участват в референдума за смяната на името, който трябва да отвори за страната пътя към НАТО. Вчера подобно послание отправи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг., на чието име бе кръстена улица в Скопие.

"Австрия е приятел на региона и заедно с Македония имаме силно човешко приятелство и история. За Македония решението на спора за името на държавата стана импулс. Аз бих искал повече хора да участват в този референдум, за да гласуват "за". Не аз съм този, който ще взима решения, но тъй като съм приятел на Македония, ние смятаме, че би било добре, ако в референдума участват възможно повече граждани", заяви Курц.

Визитата на австрийския канцлер означава, че Македония се е върнала на европейския път, заяви от своя страна македонският премиер Зоран Заев. Той потвърди своята позиция, че референдумът в Македония ще бъде успешен.

"Вашата визита е силен стимул за нас преди референдума, когато гражданите ще избират бъдещето. Те ще гласуват за договора с Гърция, което гарантира място в ЕС и НАТО. Вашата визита означава, че Македония се върна на европейския път. Австрия е сред най-важните икономически партньори и е един от най-големите инвеститори в нашата страна", заяви Заев и лично благодари на Курц за оказваната подкрепа.

Очаква се със същата мисия, в края на седмицата в Скопие да пристигне и германският канцлер Ангела Меркел.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ