Лавров: Шампиони сме по санкции, но ни правят по-силни

Лавров: Шампиони сме по санкции, но ни правят по-силни

Западът ще продължи да налага санкции на Русия, но Москва е свикнала, обяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за телевизията Russia Today, която също бе засегната от ограниченията заради инвазията в Украйна.

„Както президентът Путин припомни, сега сме шампиони по броя на санкциите, въведени срещу Руската федерация, повече от 5000 индивидуални акта, почти два пъти повече, отколкото бяха въведени срещу Иран и Северна Корея. Но санкциите винаги са ни правили по-силни“, обяви Лавров, цитиран от ТАСС.

„Ако имаше някакви илюзии, че един ден може да разчитаме на западните ни партньори, тази илюзия вече я няма“, каза още министърът. „Сега ще трябва да разчитаме само на себе си и на съюзниците ни, които остават с нас. Не затваряме вратата на Запада – те го правят“, допълни още той.

Според „Ройтерс“ той е казал още, че много страни като Бразилия, Индия и Китай не искат да им бъде нареждано от „чичо Сам“, който действа като шериф.

Данни на платформата Castellum.ai показват, че само за 10 дни Русия е надминала Иран по брой наложени санкции срещу държава в най-новата история на човечеството. Ограниченията обаче не спират да нарастват от 22 февруари насам, след като руският президент Владимир Путин обяви признаването на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики.

Към 17 март санкциите срещу Русия след 22 февруари са 4333. От тях Великобритания е наложила най-много – 801, следвана от Швейцария със 774 и Европейския съюз със 703.

[[{"fid":"390694","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""},"link_text":false,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""}},"attributes":{"height":1234,"width":1220,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

От общия брой наказания 3897 са срещу отделни лица, а останалите 426 – срещу компании.

[[{"fid":"390695","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""},"link_text":false,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""}},"attributes":{"height":1240,"width":1220,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

В топ на най-санкционираните, освен Русия, попадат Иран, Сирия, Северна Корея и Венецуела.

[[{"fid":"390696","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""},"link_text":false,"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""}},"attributes":{"height":1020,"width":1220,"class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ