Лидерите от ЕС обсъждат реформата на Еврозоната

Лидерите от ЕС обсъждат реформата на Еврозоната

Държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз обсъждат днес в Брюксел реформата на Еврозоната, чието прилагане се забавя от политическата криза в Германия, предаде Франс прес.

В дебатите участват 27 ръководители, без Великобритания, в рамките на двудневна среща на върха, посветена на Брекзита.

Дискусиите имат за цел да се направи равносметка за вижданията на всяка страна, на някои нови идеи, но и на повечето стари, целящи да се засили интеграцията на държавите, въвели единната валута.

Сред обсъжданите теми ще бъде промяната на бюджетните правила, налагани от Брюксел на страните членки, създаването на пост европейски министър на финансите, отговарящ за бюджета и за еврозоната, приключването на Банковия съюз, както и създаването на Европейски валутен фонд (ЕВФ) в помощ на изпаднали в криза страни от ЕС.

Министрите на финансите от ЕС вече имаха три срещи през последните месеци, имаше и разширени заседания на Еврогрупата с участието на страни извън Еврозоната (без Великобритания). Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум ще представи резюме от тези срещи пред лидерите от ЕС.

Очаква се в обсъждането да бъдат включени и предложенията на Европейската комисия, представени миналата седмица.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск посочи, че съществува широк консенсус за създаването на ЕВФ. Той обаче уточни, че по другите идеи, по-специално за бюджет и министър на финансите на Eврозоната, няма единодушие.

Освен това еврокомисарят по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер предупреди неотдавна, че очаква закъснения в реформите на еврозоната заради политическата криза в Германия.

По всички въпроси за бъдещата роля на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) да помага на изпадналите в затруднения страни от еврозоната, за общ бюджет или за министър на финансите на еЕврозоната, "не можем да взимаме решения без Германия", изтъкна Йотингер пред журналисти в Брюксел.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ