Даниел Лорер: България ще е сред водещите производители на електрически камиони

Даниел Лорер: България ще е сред водещите производители на електрически камиони

Даниел Лорер: България ще е сред водещите производители на електрически камиони

България ще е сред водещите производители на електрически камиони в близко бъдеще. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер при представянето на електромобила Sevic v500e в Пловдив. Той е създаден и сглобен в производствена база в града и вече е сертифициран от европейската автомобилна организация UTAC за движение по пътищата на Европа, съобщават от министерството на икономиката.

Българските електрически камиончета ще се произвеждат изцяло с енергия от възобновяеми енергоизточници. Първите 500 бройки вече са готови и са предназначени за износ. Според съобщението има засилен интерес към тях от Западна Европа и САЩ. Батерията им предлага пробег от 300 км с едно зареждане, като товароносимостта е 600 кг.

Намеренията на компанията производител са за построяване на нова фабрика за още 20 милиона лева, в която да се произвеждат близо 1000 броя камиона на година. Цената е електромобила е от 20 000 до 24 000 евро и вече има интерес към него от страна на търговията, социалния патронаж, паркове и градини. 

„В новия програмен период на ЕС икономиката и зеленият преход ще се движат заедно в тесен съюз. Огромната част от европейския ресурс ще бъде насочен именно за дигитализация и зелена икономиката“, заяви Лорер. „Зелените и дигиталните инвестиции са основните пера на европейските програми за период до 2027 г. и това ще се види в програмите, които министерството на иновациите и растежа ще предостави на бизнеса за развитие в рамките на следващите години“, обясни министър Лорер.

До края на март в министерството на иновациите и растежа ще заработи нова мярка за енергийно ефективни технологии, насочена към малки и средни предприятия. Мярката е безвъзмездна грантова е и от 140 милиона лева, а в момента текат интензивни преговори с Европейската комисия за нейното увеличаване за България, така че вероятно тя ще нарасне с още няколко десетки милиона лева, обяви министър Лорер.

До 2040 година Тракция икономическа зона (ТИЗ) е поела ангажимент да стане въглеродно неутрална, съобщи директорът на зоната Пламен Панчев. Това е стратегия от 12 проекта, като във всеки от тях има технологична и социална част. Панчев обясни, че стратегията ще се изпълнява на три етапа – до 2025 година на компаниите ще бъде дадена 40 процента възобновяема енергия, до 2030 година - 60 на сто, а през 2040 година - 100 процента. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ