Лозан Панов: Румен Радев е фалшив герой

Лозан Панов: Румен Радев е фалшив герой

Лозан Панов: Румен Радев е фалшив герой

„Нормално е след 7 години борба за това съдебната система да бъде честна към всички участници в съдебния процес това да се пренесе на едно друго ниво. Когато усещам безсилието си във ВСС е нормално да се премине на по-различно ниво, където да бъде обяснено на хората защо е необходимо да бъде направена същинска съдебна реформа.“ Това заяви пред bTV председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов на въпрос защо е решил да се кандидатира за президент.

„Ако сме бедни, причината е, че контролните органи не вършат своята работа. Трудно е да приема оправдание, че нямат машини и експерти. Те просто работеха за една друга държава и по един друг начин – затова нямаше резултат. Ако наистина се краде в тази държава, причината е че тези механизми не функционират. Прокуратурата е част от тях“, каза той.

По думите му тези контролни механизми трябва да работят така, че честното да бъде представяно в съда и доказателствата да бъдат достатъчно категорични, за да може виновните да понасят своите отговорност.

Той се върна на 2016 г. и даде пример с изследване на ЕП в България, според което се крадат 32 млрд. лв. „Ако тези пари отидат за социални дейности и здравеопазване, за всички сфери, които имат нужда от средства, България би изглеждала по по-различен начин. Това е ролята на съдебната система“, добави Панов.

Председателят на ВКС обясни и как президентската институция може да допринесе за съдебната реформа.

„Президентската институция не е само брошка на ревера на една държава, няма само формална представителна власт. И ще ви дам един пример - избора на главен прокурор. В момент, в който София изглеждаше окупирана, почти като във военна обстановка, Висшият съдебен съвет предложи за втори път на президента да бъде избран главен прокурор. Президентът формално изпълни своето задължение и подписа указ за назначаването на главен прокурор. Какво бих направил аз в такава ситуация? Аз не бих подписал указ за назначаването на главния прокурор. Да, вероятно това би довело до нарушаване на Конституцията или извод за нарушаване на Конституцията. Да, това вероятно би довело до импийчмънт. Но в този случай президентът избра себе си пред това да запази народа си. Защото главният прокурор показа за това кратко време, че един човек не може да има безгранична власт, той не може да бъде безконтролен в една държава", заяви Панов.

На въпрос кой му е предложил да е кандидат за президент, Панов обясни, че това е станало миналата сряда, когато Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“ разговарял с него. „Той изложи своите аргументи и каза, че интервюто, което дадох пред bTV го е разчел с послание. Тогава аз казах позицията си, че не вярвам на новите месии, защото съм се сблъсквал с това години наред. Видях как се сменяха едни герои с други. Когато си водил битка и си вложил толкова много, оставяш съда като единствения стожер на независимостта, единствената незавладяна институция, логично е да продължа своята битка. Ако се откажа, това би било предателство за една кауза, която тези хора за правосъдие водят още от далечната 2013 г., когато всички знаеха какво се случи“, коментира той.

Панов също така заяви, че три години и половина в мандата на Радев не е чул от него да говори за мафия и да дава изявления, насочени срещу Делян Пеевски.

„Румен Радев е фалшив герой, защото вдигна юмрук тогава, когато на неговата врата почукаха тези, които преди това завладяваха институцията и България се превърна в една завладяна държава“, коментира председателят на ВКС

„Спомняте ли си времето на г-н Пеевски, нямаше хора, които говорят за него. Тогава моят глас беше абсолютно самотен. В момента, когато се претърпя този конституционен катарзис, когато всеки започна да вика и да крещи, всеки започна да обяздва този протест, тогава аз замълчах, защото не искам да ставам част от един фалшив герой“, каза Панов.

Според него конституционният катарзис не е в обществен интерес, а е личен на кампанията на Радев.

„Той обязди този процес, той поде антимафиотския фронт. Това се случи едва тогава, когато беше засегнат неговият интерес“, каза още Лозан Панов.

На въпроса дали се вижда като главен прокурор, Лозан Панов отговори, че проблемът не е в личността, а в системата.

„Ако сменим едно лице с друго лице, било то Лозан Панов с друг – какво това ще промени в прокуратурата. Там проблемът е системен. Проблемът е в контролните органи в тази държава, които не си вършат работата. Ако над главния прокурор е Господ, който и да застане на този пост, той може да бъде изкушен от властта, която притежава. Ако няма ресурси, ако няма регулатори, ако няма начин друга власт или система да реагира, ето затова сме стигнали до това състояние“

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ