Макрон: Афганистан не трябва да става светилище на тероризма

Макрон: Афганистан не трябва да става светилище на тероризма

Макрон: Афганистан не трябва да става светилище на тероризма

Еманюел Макрон обяви, че Афганистан не трябва да се превръща отново в „светилище на тероризма“, каквото е било преди инвазията на САЩ преди две десетилетия. Коментарът на френския президент идва след поемането на контрола над страната от талибаните в края на миналата седмица, когато достигнаха до столицата Кабул.

„Това е ключово за международната сигурност и мира… ще направим всичко, така че Русия, САЩ и Европа да си сътрудничат ефективно, тъй като нашите интереси са едни и същи“, обяви държавният глава в кратко тв обръщение от лятната си резиденция, цитиран от France24.

Той призова Съветът за сигурност на ООН да излезе с „разумен и единен“ отговор и каза, че е разговарял с британския премиер Борис Джонсън, добавяйки, че „съвместни инициативи“ ще бъдат договорени в следващите часове.

Макрон определи ситуацията в Афганистан като „важно предизвикателство за нашата собствена сигурност“ и „борба срещу общ враг“.

По думите му Европейският съюз ще предприеме инициатива за осуетяване на големите мигрантски потоци, които се очакват от страната. Франция, Германия и други страни членки на ЕС ще изготвят отговор, който е „стабилен, координиран и обединен“, за да се предотврати нелегалната миграция чрез хармонизиране на критериите и проявяване на европейска солидарност.

Макрон обясни, че страната му ще продължи да изпълнява „своя дълг да защитава най-застрашените в Афганистан“, както и че почти 800 афганистанци, включително преводачи и готвачи, които са помагали на Франция, са били отведени на френска територия, макар че все още има десетки в Афганистан, на които също ще бъде оказано съдействие, за да напуснат.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ