Макрон и Тръмп с обща позиция преди срещата на върха за Сирия в Истанбул

Макрон и Тръмп с обща позиция преди срещата на върха за Сирия в Истанбул

Макрон и Тръмп с обща позиция преди срещата на върха за Сирия в Истанбул

Президентите на Франция и на САЩ Еманюел Макрон и Доналд Тръмп разговаряха по телефона вчера вечерта, за да координират позицията си преди срещата на върха за Сирия в Истанбул, която ще се проведе в събота. На нея ще участват Турция, Франция, Германия и Русия, припомня Франс прес.

Макрон е представил пред Тръмп залозите на тази среща, която цели да продължи прекратяването на огъня в Идлиб и да задълбочи разговорите, касаещи политическия процес при уреждането на сирийския конфликт, се казва в изявление на френското президентство. В него се припомня, че САЩ и Франция споделят едни и същи цели в областта на сигурността, хуманитарната и политическата ситуация в Сирия. Американският президент е поискал от Макрон да представи тази обща позиция на срещата на върха в Истанбул, предава БТА.

Париж иска удължаване на прекратяването на огъня в Идлиб и гарантиране на достъп на хуманитарни конвои, от които най-малко шест са блокирани сега в Дамаск от сирийския режим. Париж иска също така да се постигне напредък по създаване на конституционна комисия в Сирия, съставена от една трета от представители на режима, една трета представители на опозицията и една трета независими лица.

В телефонния разговор Макрон и Тръмп са се договорили и да обсъдят с Путин съдбата на Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег на действие, предаде ТАСС. От този договор Вашингтон обяви намерение да се изтегли. Още миналата седмица Макрон припомни на Тръмп в друг телефонен разговор колко е важен този договор за Европа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ