Макрон поиска глобален договор срещу национализмите

Макрон поиска глобален договор срещу национализмите

Макрон поиска глобален договор срещу национализмите

Френският президент Еманюел Макрон призова в Давос за глобален договор срещу национализмите.

„Трябва да открием граматиката на общите блага и световна регулация в сферата на екологията, здравеопазването, образованието и обучението. Това ще е единственият начин да интегрираме тези, които са изоставени от глобализацията. Иначе през следващите 5 или 10 години национализмите ще ни отнемат всичко“, заяви Макрон, цитиран от „Фигаро“.

Първата му поява на икономическия форум в Давос като френски президент ще се запомни с речта му френски и на английски („globish“), продължила повече от 1 час. С този символичен жест той потвърди, че английският е единственият официален език на глобализацията. За разлика от лидерите на другите „големи“, които държаха да се изказват на родните си езици.

На френски президентът говори за икономическите реформи в собствената си страна, мина на английски, за да представи реформите, които иска да види в Европа: „Трябва да възстановим Европа, като започнем тази година и създадем стратегия за следващите 10 години“.

Преди това и канцлерката Ангела Меркел пожела Европа да покаже истинско единство, за да стане по-силна.

„Смята се, че всичко може да дойде от растежа, но това не е вярно“, заяви Макрон. Той осъди неравенството в полза на 1% от най-богатите, които се възползват от технологиите и финансите.

По думите му трябва да се създаде „глобален договор“, който ангажира правителствата, големите компании и международните инвеститори.

Приоритет в инвестициите трябва да стане образованието на жените – 750 млн. млади хора са неграмотни, 2/3 от тях са жени, подчерта той.

Президентът направи две конкретни предложения за разпределението на богатството – регулацията на МВФ да се разшили върху всички финансови играчи. И, второ,  Китай и САЩ да се присъединят към ОИСР и да се намери решение за избягващите плащането на данъци технологични гиганти Google, Apple, Facebook и Amazon (известни със съкращението GAFA).

Макрон се обяви за защита на световното население, съсредоточена върху социалните ангажименти, екологията и борбата с тероризма.

Междувременно вчера доларът поевтиня с 0,75% за един ден и достигна най-ниското си ниво спрямо еврото от три години. Еврото надхвърли 1,24 долара.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ