Мая Манолова иска референдум за промени в Конституцията

Мая Манолова иска референдум за промени в Конституцията

Мая Манолова иска референдум за промени в Конституцията

Мая Манолова внесе в деловодството на Министерския съвет и Президенството писма до премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев с настояване за иницииране на референдум за промените в Конституцията, съобщи БНТ.

Чрез гражданската си платформа „Изправи се.БГ“ Манолова отправи предложението народът да гласува по 6 теми – ефективно разделение на властите, дълбока съдебна реформа с ефективен контрол върху главния прокурор, намаляване на парламентарната квота на Висшия съдебен съвет и разделение на управлението на съда и прокуратурата, както и въпроси за участие на гражданите в политиката чрез граждански комитети и конституционни гаранции за опазването на природата в България.

Манолова пише в мотивите си, че не е справедливо ГЕРБ да приемат нова конституция, защото отдавна са загубили доверието в обществото, а парламентът е напълно изчерпан и делигитимиран и няма моралното право да обсъжда проект за съставяне на нов основен закон на страната.

Искането на Манолова идва след като премиерът и лидер на ГЕРБ, Бойко Борисов, обяви, че проект за нова конституция ще бъде внесен от името на парламентарната група на партията в деловодството на парламента още днес. Той възложи на съпартийците си и депутатите от управляващата партия да започнат незабавно срещи и консултации за събиране на нужните 121 подписа за иницииране на свикването на Велико Народно събрание, така че тази подкрепа да бъде осигурена до началото на новата пленарна сесия, която започва на 2 септември.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ