Меркел е изправена пред нова криза, след като Австрия заплаши да затвори границите си

Меркел е изправена пред нова криза, след като Австрия заплаши да затвори границите си

От вчера Ангела Меркел си има главоболия с нова миграционна криза, след като правителството на съседна Австрия заплаши да затвори границите си в отговор на новата й, по-стриктна политика за предоставяне на убежище.

Австрия заяви, че ще вземе мерки да защити границите си, ако Германия наложи набелязаните нови ограничения за бежанците, договорени от Меркел на спешните преговори със собствените си министри през нощта на понеделник срещу вторник, пише британският в. "Индипендънт", цитиран от БТА.

Австрия се опасява, че мерките за връщане на мигранти може да я превърнат в крайна дестинация за повече хора. Меркел се страхуваше, че втвърдяване на подхода на Германия може да породи верижно затваряне на граници в Европа и да застраши целостта на Шенгенското пространство.

Въпреки значителния спад миналата година в броя на бежанците и мигрантите, пристигнали в Европа, и в частност в Германия, проблемът се превърна в един от основните приоритети в политическия дневен ред след силното представяне на крайнодесните сили на изборите из цяла Европа. Крайнодесни антиимигрантски партии днес участват в ключови европейски правителства като тези в Италия и Австрия, популисти управляват в Полша и Унгария, напомня "Индипендънт".

Австрия предупреди, че ще върне контрола по границата си с Италия, ако споразумението между спорещите партии в германската коалиция влезе в сила. Така Виена заплашва да разклати Шенгенската зона на свободно движение в ЕС, отбелязва в. "Файненшъл таймс".

Договореностите предвиждат създаване на транзитни центрове на германско-австрийската граница за кандидати за убежище, които вече са регистрирани в други страни от ЕС. Оттам мигрантите ще могат да бъдат изпращани направо в страните, където първо са регистрирани. Австрийската реакция обаче показва, че предложението може да се окаже неприемливо за някои европейски партньори на Германия. Показва и колко спорен е станал проблемът с миграцията в ЕС, допълва вестникът.

Експерти по миграцията разкритикуваха решението, предложено от канцлера Меркел и нейния вътрешен министър от баварската партньорска партия Хорст Зеехофер, пише в. "Гардиън". Зеехофер обещава на избирателите си в Бавария същата Дъблинска система (за молбите за убежище), която не работи от 20 години, внезапно да се заработи гладко благодарение на разкриването на транзитни центрове в провинцията му, каза Гералд Кнаус, архитект на миграционната сделка между ЕС и Турция от 2015 г.

Кнаус, директор на мозъчния тръст ESI, подчертава, че договорената от германското правителство сделка може да има неочаквана последица - да доведе до увеличаване на миграцията в Германия, ако например гръцкото правителство използва новото споразумение за събиране на семействата по отношение на хора, които вече са пристигнали в Германия, а в замяна приема обратно кандидати за убежище, регистрирани първо в Гърция. Освен това създаването на транзитни центрове може да означава Бавария да поеме голямата част от административната тежест за регистриране и обработка на молбите на бежанци и мигранти, пристигащи в Германия, отбелязва пред "Гардиън" експертът.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ